Jag gick och tog ett PSA-prov i november. Ett blodprov som kan indikera om man har prostatacancer. Fick den 4 december remiss till kirurgmottagningen med besked att en avvikelse indikerats och att jag skulle bli kallad om cirka två månader
På remissen står också information om vårdgarantin, bland annat. att om man inte fått komma för vidare behandling inom 90 dagar så har man rätt till att få komma till en annan mottagning eller sjukhus.
När det gått tre och en halv månad ringde jag till mottagningen för att höra hur lång tid två månaders väntetid är i praktiken på kirurgmottagningen i Skellefteå.
Fick inget svar på frågan, bara att det är väldigt svårt att få komma då det saknas specialistläkare.
Jag yrkade då: ”Då får ni lov att skicka mig till Umeå.”
Svaret kom snabbt: ”Det går inte för att det är lika illa vad gäller tillgång till specialister i Umeå”.
”Så vårdgaranti finns egentligen inte” undrade jag.
”Nej, vi kan inte uppfylla den” blev svaret.
Så det är bara att vänta och hoppas.
Får därmed gratulera er som nyss gjort PSA-prov. Ni behöver inte gruva er för kirurgmottagningen de närmaste 100 dagarna, och vårdgaranti - glöm det.
Christer Jonsson, Skellefteå
Svar direkt
Först och främst vill vi verkligen beklaga att du drabbats av en lång väntetid. Vi har arbetat mycket hårt senaste året för att förbättra tillgängligheten på kirurgkliniken i Skellefteå, vilket successivt har blivit allt bättre genom en förbättrad bemanning framför allt inom kirurgin.
Dessvärre har det inom urologin varit en stor brist i hela Västerbottens län, vilket också drabbat Skellefteå, där vi endast har urolog vissa dagar, och en kontaktsjuksköterska i ett upptagningsområde på 80 000 invånare.
Dessa resurser har inte räckt för att förbättra väntetiderna i den utsträckning som vi önskat, även om tillgängligheten sista halvåret blivit klart förbättrad.
Det är inte acceptabelt att vi inte nått så långt som vi borde, men vi arbetar nu på rekryteringar och utbildning, samtidigt som vi nu i dagarna har ett akut insatt möte i veckan för att ytterligare diskutera detta och hur vi kan lösa våra svårigheter och anta utmaningar både på kort och lång sikt.
Tyvärr är tillgängligheten gällande urologin relativt lika besvärlig på samtliga sjukhus i länet – men är ett område som är prioriterat i länets arbete för förbättringar.
Stig-Evert Thornberg, Biträdande verksamhetschef, Kirurgcentrum