Ett beslut togs i våras om latt ägga vindkraftsutbyggnaden på is på grund av dålig lönsamhet. De låga elpriserna och fallande priser på utsläppsrätter var motivet.
Vad är det som gör att det har blivit lönsamt att bygga nu? Elpriserna kommer att vara låga under en lång tid eftersom Tyskland eldar med billig kol och detta gör att elpriserna sjunker.
Vad har Skellefteå Krafts satsning på vindkraft kostat och vad har den producerat?
Varför lägger man ner pelletstillverkningen i en färdig anläggning när lönsamheten inte finns och samtidigt ändå bygger ut vindkraften, där knappast lönsamheten finns än på många år?
Lägg planerna på ny vindkraft i malpåse och äventyra inte Skellefteå krafts vinster likt etanoläventyret!
Valdemar Forsman
Skellefteå
SVAR DIREKT
Formellt beslut kring etableringen av 30 nya vindkraftverk kommer att tas vid årsskiftet. De affärer vi har eller går in i utvärderas ekonomiskt utifrån omvärldsanalys och fakta kring marknadens utveckling.
Det innebar att fortsatt utbyggnad av Blaiken tidigare bromsades in på grund av osäkerhet. Fortsatta analyser visar nu på god lönsamhet vilket innebär att vi avser att gå vidare med investering av ytterligare 30 vindkraftverk.
Eftersom den tidigare etableringen på Blaiken gör att infrastruktur redan finns på plats, ger det stora fördelar för en eventuell expansion. Projektet får också totalt 15 miljoner euro i stöd från EU:s NER300-program, ett av världens största finansieringsprogram för klimatneutral energi.
Seved Lycksell,
Affärsområdeschef Produktion
Skellefteå Kraft