Vem är mjölkkrisen en kris för? För bönderna? För distributörerna? För konsumenterna? Jag hävdar att den största krisen vi har, när det handlar om mjölk, gäller producenterna, korna. Det är en global kris att vi systematiskt utnyttjar djur att producera mat.
Vi brukar få höra att Sverige har bäst djurhållning i världen. För att producera mjölk så kommer man dock inte ifrån att kon måste mjölkas, insemineras, avlas för produktionsändamål och kalvarna måste antingen slaktas eller själva bli mjölkmaskiner. Om man sedan gör detta mer eller mindre dåligt är för mig inte huvudproblemet. Huvudproblemet är att djur inte kan få leva för sig själva och just leva.
Det främsta argumentet jag brukar höra är att svensk mjölkproduktion bidrar till biologisk mångfald genom att hålla ängsmark öppen. Men hur går det ihop med viljan vi ser nu att ta bort beteskravet? Vilka kor är det som ska hålla landskap öppna när de står inomhus?
Jag tycker att vi har en moralisk förpliktelse att göra gott och jag ser inte hur det är förenligt med att dricka mjölk eller äta kött när vi verkligen inte behöver det.
Som vegan vet jag att det problemfritt går att ersätta mjölk med havre- och sojaprodukter. Varför skulle jag vilja utnyttja ett djur som aldrig får leva ett liv i det fria när jag inte behöver det? Ett konstruktivt förslag, lägg våra pengar som gått till att subventionera en överproduktion av mjölk på att bönder kan ställa om till en mer modern, hållbar och djurvänlig produktion av vegetabilier istället.
För djuren och för framtida generations skull, så kanske vi kan avvärja mjölk- och köttkrisen.
Simon Stenberg, Göteborg