Har med stor oro, besvikelse och frustration läst om Arjeplog kommuns mer eller mindre vidlyftiga affärer. De senaste avslöjandena slår det mesta. Hur är det möjligt att privata och företag är skyldiga kommunen närmare 1,5 miljoner kronor och att ingen tycker att det är upprörande?
Har vi Arjeplogare så vant oss vid ett helt roderlöst styre att vi inte ens höjer på ögonbrynen längre?
Britta Flinkfeldt Jansson har ett ordspråk som hon med frenesi upprepar när tokerier som uppdagats, nämligen: ”Det är verksamheten som styr.” Men ser du Britta, det är faktiskt du och dina kommunstyrelsekamrater som är ansvariga för anställda och det arbete de utför.
Utestående fordringar på 1,5 miljoner kronor har inte blivit indrivna. Har allt fakturerats? 280 000 kronor missades vid regleringen av en vattenskada.
Minst en miljon kronor tillskjuts Stiftelsen Arjeplogshus trots att alla lägenheter är uthyrda och bara små renoveringar har utförts.
Exemplen ovan skulle inbringa pengar motsvarade i vart fall lön för minst fem heltidstjänster med normallön.
När beslut om besparingar tas kan kommunens anställda inte säga att det inte går eller hävda att man gjort besparing för att man höjt taxor och avgifter. Det kan inte vara annat än tjänstefel.
En besparing är något man drar in, inte flyttar kostnader till någon annan. Den anställde har en chef, som i sin tur har en chef över sig och i slutändan är det kommunstyrelsen som ska agera. Mig veterligen har det inte skett.
Socialdemokraterna har majoritet i alla nämnder och styrelser, men det betyder inte att ni från andra partier är utan ansvar. Protestera, agera och reservera!
Till er socialdemokrater i nämnder och styrelser: Kan ni se era väljare i ögonen efter alla beslut ni varit med om att ta?
Till kommunchefen vill jag rikta en uppmaning: Ta ansvaret. Som ledning och styre verkar så blir dess verksamhet också.
Skattebetalare i Arjeplog (än så länge)
SVAR DIREKT:
Kravrutinerna har återigen hamnat under luppen. Det är samtliga politiker upprörda över och ekonomikontoret redovisar just nu vilka åtgärder det vidtar och vilka rutiner som införs för att det inte ska hända igen. Beloppen som återges stämmer inte med dagens siffror. Man kan dock inte översätta ett obetalt fakturabelopp till ett sparbeting i verksamheten.
Jag har aldrig sagt att ”verksamheten styr”. Vad jag säger är att när vi politiker lämnat ifrån oss en budget och delegerat arbetet ska inte vi politiker gå in och ta över så snart en tjänsteman väljer att lösa ett problem på ett sätt som vi inte valt, så länge som det bidrar till att uppnå målen.
Det finns politiker som vill peta i enskilda frågor, men det kortsluter arbetet och organisationen. Jag har förtroende för vår kommunchef och hans sätt att hantera problem som uppstår.
Vad jag däremot sagt är att jag vill ha bättre ordning på intern kontroll, och återrapportering och uppföljning. Jag har också jobbat för att det ska bli tydligare hur budgetanslagen förändras när volymen på verksamheten ändras. Rationaliseringskraven ska vara lika i hela organisationen och inte lösas med avgiftshöjningar större än index, eller genom att en verksamhet är mer högröstad än en annan.
När det gäller Stiftelsen Arjeplogshus blandar skribenten ihop kostnadstäckningen för elevhemmen med underskottet från bostäderna, som blev cirka 400 000 kronor. Det var en besvikelse för mig då höstens prognos pekade mot ett nollresultat. En ljuspunkt är att underskottet varje år krymper, från tidigare miljonbelopp.
Ja, jag kan se väljarna i ögonen. Jag förbereder och är med och fattar svåra beslut i en situation där vi år från år har allt mindre pengar. Det är ett jobb som kräver att jag är rakryggad och ärlig, trots att inte alla gillar allt jag gör. Men alternativet tycker jag skulle vara sämre.
Britta Flinkfeldt Jansson
Kommunstyrelsens ordförande, Arjeplog