Även Lycksele tar nu avstånd mot kärnkraft vid Bottenviken. Därmed har 20 norrländska kommuner uttryckt oro över Fennovoima/Rosatoms planer. Tjugo framsynta kommuner som driver på för en hållbar utveckling i vår region.
Det finns otaliga välgrundade argument mot det finsk-ryska ”kärnkraftseländet i Pyhäjoki”. Låt oss här titta på tre av dessa.
Klimat. Aldrig förr har vi stått inför en så oviss morgondag. Den globala uppvärmningen ställer samhället inför helt nya utmaningar och temperaturökningen sker fortare än forskarna väntat.
I april kom en hisnande rapport som visade att smältvatten från Arktis kraftigt bromsat in Golfströmmen - och vi kan konstatera att maj 2018 går till historien som den varmaste majmånaden någonsin. Vi lever i en oerhört omvälvande tid.
Hur ser jordens klimat ut om några årtionden? Kan södra Europa klara sin livsmedelsförsörjning? Kan man bo nära ekvatorn? Och hur påverkar den globala turbulens, som oundvikligen följer i spåren av ett förändrat klimat, stabiliteten i våra nordiska samhällen?
Säkerheten vid ett kärnkraftverk måste aktivt bevakas under minst 100 år; I klimatförändringens tid bör fokus ligga på att snabbt bygga robusta, förnybara energisystem vilka inte låser in framtiden i kärnkraftens sårbarhet.
Korrosion. Fennovoima planerar att använda slutförvarsmetoden KBS3, trots att svensk miljödomstol har underkänt tekniken då korrosion i kopparkapslarna ”inte kan uteslutas”.
Korruption. Ryssland genomsyras av korruption enligt Transarency International. Är det då förvånande att ryska statens kärnenergibolag Rosatom, som finska strålsäkerhetsmyndigheten uttrycker det, har ”brister i säkerhetskulturen”?
Med hänvisning till klimat, korrosion och korruption kräver vi i Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken att Finlands regering säger nej till Fennovoima. Visst borde den vackert belägna Hanhikivudde lämpa sig väl för vindkraft?
Elisabeth Holmström, Robertsfors