Den gångna vinterns kyla gjorde att lagren av vägsalt fick ligga i det närmaste orörda. Det var positivt för oss trafikanter, som många gånger kunde köra på gammaldags osaltade och vita vintervägar. Precis så som vintervägar ska vara i vår del av landet.
Nu verkar entreprenörerna vara beredda att ta skadan igen och knappt har kvicksilvret sjunkit under nollan, innan bilarna kallas ut och saltspridarna startas.
Det första lilla snöfallet förra veckan fick väghållarna att gnugga händerna av förtjusning och trots kall yrsnö och ett perfekt väggrepp saltades E 4 med flera vägar.
Resultatet lät inte vänta på sig och strax hade man förvandlat den fina vägbanan till en kletig sörja som gav sämre körförhållanden, dålig sikt och gjorde bilarna vita av salt. Dagen efter när solen torkat upp vägbanan, hade den blivit vit av salt!
Var detta nödvändigt? Nej, verkligen inte, trafiksäkerheten försämrades och miljön tar stryk, men uppenbarligen vill man i vinter ta varje tillfälle att tömma lagren!
Så länge Trafikverkets saltningsvansinne fortsätter kommer vi i Saltupproret att kämpa emot.
Sven-Olof Andersson, Bureå
SVAR DIREKT
Trafikverket använder salt på en mycket liten del av vägnätet i Västerbotten. Det handlar om E4 och vissa anslutande pendlingsvägar, exempelvis Skelleftehamnsleden och E 12 mellan Holmsund och Vännäs och enbart under hösten saltar vi också de övriga länsvägarna vid behov. Vi saltar ned till cirka 6 grader. Om saltet sprids på vägbanan strax innan halka uppstår ger det bäst effekt. Då räcker det också med en mindre mängd.
Vi vet att saltet kan påverka vattentäkter och växter närmast vägen, därför arbetar vi för att minska saltförbrukningen.
Vägsalt nära en grundvattentäkt kan långsamt ge upphov till ökad salthalt i vattnet. Detta ska då vägas mot ökad risk för trafikolyckor med personskada om man har lägre krav på friktion på vägen. Eftersom salt är harmlöst för miljön jämfört med många andra ämnen som hör ihop med bilismen, finns egentligen ingen anledning att inte använda salt på det större vägnätet.
Lars Hedström, Presskommunikatör,
Trafikverket, Region nord