Vår kommun står inför stora besparingar. Vi på hälso- och sjukvårdsenheten i Arvidsjaurs kommun är allvarligt oroade för de konsekvenser besparingsförslaget kan få.
Det tidigare målet att brukarnas nöjdhet ska vara hög ändrar socialnämnden nu till att brukarna ska erbjudas lagstadgad omsorg, alltså endast det absolut nödvändiga.
Hur tryggt kommer det att kännas att lämna sitt liv i händerna på en verksamhet som inte strävar att den enskilde ska vara nöjd?
Förslaget är en fortsatt minskning av antalet platser i äldreomsorgen. Det innebär att vi på sikt inte kommer att ha några boendeplatser med eget kök. Valmöjligheten för medborgarna försvinner, allt fler äldre ska vårdas i sina hem, en del med mycket omfattande behov av vård och omsorg.
Det är bra att möjligheten för vård i hemmet finns för den som så önskar. Vad händer med den som inte vill eller kan bo kvar trots insatser från närstående och hemtjänst. Vad händer om jag känner mig otrygg, kommer det att finnas en boendeplats åt mig då?
Vi i hälso- och sjukvårdsenheten är även oroliga för de närstående som redan idag kämpar för att vardagen ska fungera. Risken är att det blir ännu tyngre för dem om kvaliteten på dagverksamheten försämras om den läggs på korttidsplatsernas redan hårt ansatta personal.
Att flytta dagverksamheten till korttidsplatserna ger ungefär samma besparing som kostnaden för att driva varmvattenbassängen. Vi skulle gärna se att kommunen drev bassängen men att driva den är inte ett kommunalt ansvar. Har vi råd att driva den om vi knappt har råd med lagstadgad verksamhet?
Inför 2018 ligger ytterligare besparingskrav som även de drabbar äldreomsorgen hårt.
Vid årsskiftet 2018 träder en ny lag i kraft med krav på att kommunens socialtjänst årets alla dagar ska kunna ta mot svårt sjuka och ge omsorg och vård efter sjukhusvistelse. Kommer socialtjänsten i Arvidsjaur att klara av det?
Kerstin Granberg, Arvidsjaur