En av Skellefteå kommuns småchefer på måltidsenheten, en av arton, kom på besök på en skola och tog upp frågan om matsvinnet, och ville ha det som en del i den individuella lönesättningen.
Hur kan det vara möjligt? Ska personalen väga varje elevs tallrik?
Chefen säger att det är ett mål att minska svinnet. Visst är det bra, men hjälp, om en elev kastar mat ska det påverka lönen? Svaret blev ”ja”.
Är detta ett direktiv från måltidsenhets högste chef?
Ponent
Svar direkt:
Hej och tack för dina synpunkter.
Nämnden för support och lokaler har satt upp ett tydligt mål för långsiktigt hållbar utveckling.
Utifrån det målet är matsvinnet en viktig fråga för oss på måltidsenheten, och att jobba med våra mål är en av de individuella lönekriterierna.
Att eleverna kastar bort mat är förstås en del av svinnet, men störst fokus ligger på hur vi kan minska matsvinnet genom rätt arbetssätt och rätt mängder beställd mat i köken.
Det finns tio enhetschefer inom måltidsverksamheten och om du är osäker på hur vi ska jobba med våra mål och vad som är lönegrundande ska din närmaste chef kunna ge dig klara besked.
Peter Lundmark
Måltidschef, support och lokaler, Skellefteå kommun