Arbetslösheten bland ungdomar är hög och alla skyller på ”lathet”, vilket jag finner nedlåtande.
Jag som ung försöker skaffa jobb (utan framgång) under min gymnasietid för att öka min kunskap mer än den som skolan kan ge mig och lära mig ta ansvar, skaffa lite erfarenhet av arbetslivet för att senare underlätta jobbsökandet.
För erfarenhet är just det som efterfrågas på dagens arbetsmarknad. Men jag ser inga möjligheter att uppnå dessa mål. Men är jag lat för det?
Arbetslösheten bland ungdomar är 14,9 procent. Eftersom ungdomar konkurrerar med vuxna som både har utbildning och erfarenhet är det näst intill omöjligt för ungdomar att skaffa jobb. Detta får stora konsekvenser för alla inblandade. Kommunen förlorar invånare eftersom ungdomar utan jobb lättare flyttar.
Jag tror att små åtgärder på kommunal nivå kan göra stor skillnad. Jag förslår en avdelning i kommunen som erbjuder jobb för ungdomar året runt. Jobben kan till exempel vara att plocka skräp eller hjälpa till på äldreboenden.
En plats för ungdomar skulle ge dem erfarenhet och förståelse för arbetsmarknaden.
Många menar att det alltid kommer att finnas människor utan jobb och att det faktiskt finns lata ungdomar som hellre vill leva på bidrag. Jag håller med, men dessa ungdomar är inte 14,9 procent av alla ungdomarna, utan väldigt få.
Därför bör man inte generalisera och kalla alla arbetslösa unga för lata. Man bör inte låta de få som verkligen är lata stå i vägen för de som har med passion och drivkraft.
Kommunerna och riksdagen behöver komma fram till en lösning för arbetslösheten bland ungdomar och erbjuda möjligheten för unga att visa vad vi kan. Börja använda våra skattepengar så att de gör verklig nytta.
Robel