Så hände det jag trodde var otänkbart, att kommunmedborgaren Robert Tedestedts lysande förslag att döpa torget i Skellefteå till Guldtorget, avslogs av kommunen.
Förslagsställarens helt riktiga påpekanden om guldets enorma betydelse för kommunen och Skellefteå AIK:s guld och guldfirande betyder ingenting för politiker och för de som ska marknadsföra Skellefteå kommun.
I beslutsunderlaget säger marknadschefen Helena Renström något om guldets och hockeyns betydelse, men oj vad det väger lätt när kommunen ska marknadsföras. Då är de ointressanta särintressen. Man häpnar och rodnar å kommunens vägnar.
Det här var ett klockrent exempel på hur kommunens devis ”Skellefteå där idéer får plats”, skjuts i sank - av kommunen själv.
Resten av avslagsunderlaget måste ha gjorts med hjälp av professionella floskelmakare. Osäkerheten om vad Skellefteå står för utan det riksbekanta guldet och Skellefteå AIK framstår med plågsamt oönskad tydlighet.
Jo, en sak kan man utläsa, marknadschefen och kanske hela kommunstyrelsen vill inte gärna förknippas med den basindustri som tillsammans med vattenkraften gjort kommunen rik.
Marknadschefen Renström skriver i sitt yttrande bland annat att ”i den stora grupp människor som deltog i arbetet med framtagandet av platsvarumärket framkom att det var dags att gå vidare och inte koppla Skellefteå till särintressen så som guld eller hockey” samt ”att ge torget det officiella namnet Guldtorget är därför inte önskvärt.”
Jag är mycket intresserad av att veta vilka som ingick i den stora grupp människor som deltog i arbetet? Var det utvalda vänner, bekanta och arbetskamrater?
Sedan får man som kommunmedborgare hoppas på civil olydnad så att torget i folkmun får det namn det förtjänar, nämligen Guldtorget.
Lennart Marklund, Skellefteå
Svar direkt
Tack för ditt engagemang för Skellefteå! I underlaget som du hänvisar till lyfter jag fram att tillgången till mineral och inte minst guld har betytt mycket för Skellefteås framväxt. Vi ser dock ett behov av att komplettera detta med bilden av en modig, idérik, mångsidig och öppen plats för att vara attraktiva för framtidens invånare, potentiella invånare, besökare samt näringsliv och potentiella etablerare.
Under 2011-2012 arbetade därför Skellefteå kommun tillsammans med näringsliv, föreningar och invånare fram grunden för hur vi ska marknadsföra Skellefteå.
I ett första steg deltog drygt 100 personer i fokusgrupper fördelade på följande tio grupper: föreningsliv, egna företagare, kollektivanställda, tjänstemän, personer på väg in på arbetsmarknaden, besöksnäring, skolungdom, utflyttade, ledare från näringslivet samt ledare från offentlig sektor. Ålder, bostadsort och kön varierades också i grupperna.
I ett andra steg kunde man tycka till via www.tyckomskelleftea.se där vi hade 7 381 unika besökare som lämnade 14 076 röster om Skellefteå. Baserat på detta underlag arbetades den nuvarande varumärkesplattformen fram.
Har du ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta mig!
Helena Renström, Marknadschef, Skellefteå kommun