Järnsanden – visa upp era bevis för oss

Vi tycker ni är skyldig att lämna en utförlig redovisning av ert beslut om järnsanden, menar skribenterna - och får svar av Skellefteå kommun.

Not Found2016-05-24 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändare. Som privatpersoner undrar vi: på vilket sätt menar miljönämnden att järnsand är farligt?

Vad händer när vi gräver i den? På vilket sätt påverkar sanden vattnet?

Vi tycker ni är skyldig att lämna en utförlig redovisning av ert beslut och inte den luddiga förklaring som var i Norran den 11 maj.

Järnsand har använts i många år till vägar och hus. Det är ett bra isolerings- och dräneringsmaterial.

Ni har säkert genomfört omfattande provtagningar på sanden och som ni kan presentera för allmänheten, eller hur?

Anders och Solveig

Läs en annan insändare om järnsand

Svar direkt

Det är ingen tvekan om att järnsand är ett bra isoler- och dräneringsmaterial och det har använts som anläggningsmaterial i Skellefteå kommun sedan 1960-talet. Under lång tid användes järnsanden helt utan begränsningar, men sedan ett antal år tillbaka finns Bolidens användaranvisning som vägledning.

I den står till exempel att järnsand inte ska användas i områden för dricksvattentäkter och att den ska täckas över med material som minskar lakvattenbildning. Använd järnsand klassificeras idag som farligt avfall på grund av högt metallinnehåll, till exempel av zink, koppar, krom, arsenik med mera.

Ny lagstiftning och en mer restriktiv syn på användningen av järnsand, utifrån att den kan innebära en ökad risk för förorening av mark, grundvatten och ytvatten, har gjort att bygg- och miljönämnden sett ett behov av att besluta om riktlinjer för järnsand.

Nämnden arbetar efter miljöbalkens försiktighetsprincip. Den innebär att finns det risk för skador eller olägenheter så har vi skyldighet att vidta åtgärder som förebygger negativa effekter på hälsa och miljö.

Eftersom vi inte säkert vet hur järnsanden påverkar människan och miljön, så innebär principen i detta fall att hanteringen av järnsand behöver regleras.

Nämndens krav på anmälan om påträffad järnsand finns för att vi ska kunna agera och ha kunskap om var järnsanden finns för framtida åtgärder. Undersökningar av järnsandens påverkan på miljön pågår och förändringar i användningen kan bli aktuell.

På Skellefteå kommuns hemsida hittar du mer information och frågor och svar om järnsand.

Ann-Christin Westerlund, tf ordförande för bygg- och miljönämnden

Eva Kinnvall, avdelningschef för miljö och hälsa, Skellefteå kommun

Kräver svar kring järnsanden: ”Svårt att få tillstånd, trots nya riktlinjer”Järnsand på tomten? Detta händer om du gräver upp denJärnsanden - hot mot Rönnskär?
Läs mer om