Järnsanden verkar nu i dag vara den stora frågan för om Rönnskär ska överleva, men hur fungerar det ute på Rönnskär då järnsanden spolas ut med vatten?
Och vart tar vattnet vägen? Jo, rakt ut i havet.
Då måste bara finnas en sak för att stoppa det farliga som sker på Rönnskär.
Lägg ner verksamheten, eller har någon annan en bättre idé.
Lennart Vikberg
Ursviken
Svar direkt
Det är riktigt att avsättningen av järnsand är en viktig fråga för Rönnskär. Det beror på att lagringskapaciteten inom verksområdet är begränsad. Järnsandens egenskaper gör den utmärkt som fyllnadsmaterial i till exempel vägar och runt byggnader.
Den har använts i Skellefteåregionen i många år och de undersökningar som utförts har inte visat på någon miljöpåverkan.
Därför anser Boliden att materialet ska fortsätta användas, istället för att ersättas med ändliga resurser, som exempelvis grustäkter.
Vår verksamhet bedrivs i enlighet med ett miljötillstånd. Det innebär bland annat att myndigheterna besöker oss fyra gånger per år för att säkerställa att vi följer alla krav som ställs på oss.
Redovisningen är offentlig, det är inga hemligheter. Vi har fått ett tuffare villkor för rening av vattnet från granuleringen av järnsanden.
Därför bygger vi nu ett nytt reningsverk som ska tas i drift sommaren 2016. Det kommer att ytterligare förbättra miljöprestandan.
I dagens samhälle använder vi metaller i många olika applikationer. Hur skulle vi klara vardagen utan elnätet, bilen, spisen, mobilen eller datorn?
På Rönnskär tar vi fram de metaller den moderna människan behöver. Vi gör det med teknik och miljöprestanda i världsklass. Vi är stolta över det.
Linn Andersson
Miljö- och utvecklingschef
Boliden Rönnskär