Det behövs verkligen inget analysorakel när kommunrevisionen konstaterar att det finns en överproduktion av äldrevård på 194 miljoner kronor, om man definierar den som en jämförelse med landets snittkommuner
Skellefteå kommun har dessvärre en hög andel pensionärer idag, vilket i sin tur beror på många års underlåtenhet att ta vara på ungdomar som tvingats flytta efter grund- och gymnasieåldern på grund av nästintill obefintliga alternativ till jobb och utbildning.
Men det är också av den anledningen som kommunen har en mycket hög kompensation ifrån det statliga utjämningsstödet på hela 13 614 kronor per invånare. eller närmare 985 miljoner kronor, det vill säga mindre än 20 procent av denna så kallade överproduktion
Förklaring: Kommunala utjämningssystemet fördelar pengar till Sveriges kommuner och Sveriges landsting för att de ska kunna tillhandahålla likvärdig service oberoende av förhållanden som är svåra för kommunen att påverka, som demografisk obalans.
För mig och många andra pensionärer vore det kanske mer intressant om kommunrevisionen gjorde motsvarande granskning av andra kommunala sektorer som fritid, kultur samt egenverksamheter inom ett antal olika områden som inte tillhör en kommuns lagstadgade ansvar och kärnverksamhet.
Jag menar att när det gäller till exempel idrottsanläggningar, badhus etcetera har Skellefteå en enorm överproduktion jämfört med riket i övrigt.
Nu menar ordförande eller möjligen hela revisionsgruppen att det även handlar om för hög politisk ambitionsnivå förutom kostnadseffektivitet.
Jag tycker nog att det är en demokratisk fråga och inte en fråga för en revisionsgrupp .
ifrågasätter också om resursfördelningen är korrekt i vår kommun när tillgängligheten för speciellt boende för äldre ligger riktigt dåligt till i jämförelse med andra kommuner i landet.
Anders Nilsson, Sandfors, Kåge