Det finns ett uttryck - levande landsbygd – gäller det även i Skellefteå kommun? Jag tvivlar. När man ser översikten som finns i Brinken gällande byggnationer är det bara områden runtomkring stadskärnan. Varför kan det inte planeras även på landsbygden?
Det var ett inslag i Norran där det föreslogs att ordna förskola för barn i Skråmträsk. I svaret angavs tydligt alla kostnader för projektet som anpassningskostnader, merkostnader för lokalhyra samt personalkostnader – ska det skapa skuldkänslor för de som föreslår så att förslaget grusas? Vi betalar ju skatt så även vi på landet ska väl få känna av den rika kommunen. Är det billigare bygga inne i stan ?
Hur många miljoner har det kostat det som nyligen byggts på Torsgatan? Sådana tillfällen hålls inte den totala kostnaden fram. Är det bra för barnen att det ska vara så stort? Jag tvivlar.
Ni som planerar visar tydligt att ni vill att alla ska flytta in till centrum och landsbygden ska dö ut!
Jag vet en privatperson har lagt in ett förslag till kommunen om tre tomter i närheten av sin bostad som är på landsbygden. Inget svar har kommit.
Ni som planerar bör lämna dessa fyra väggar och söka er ut till landsbygden och se verkligheten.
T.ex. Skråmträsk som verkligen är en levande by där det inte står stilla. Varför inte bygga ett servicehus där som får täcka byarna runtomkring. Att de som bor på landet kan veta att de inte blir placerade i ett krypin inne i stan där de med största säkerhet inte känner någon. Servicehus finns i andra ytterområden som täcker byarna runtomkring – men inget västerut. Var till Järvtjärn på grötlunch och det var många glada besökare. Kommunen hade skickat en person som skulle kolla bl.a. uppslutningen och det ärendet anser jag att de som planerar skulle ha gjort och sett med egna ögon. Helgen efteråt skulle det vara bjudning igen och då skulle det bli ca 100 personer. Landsbygden är än så länge inte på utdöende.
Att även på ålderns höst få bo på vischan och känna sån frihet som inte finns inne i stan ska vara möjligt.
Många har större delen av sitt liv bott på landet och varför ska de tvingas in till tätort?
Jag samtalade med en bekant som bor på Morö Backe om att inte bara bygga i stan. Svaret var att det skulle bli så långt för dem som skulle jobba på t.ex. ett servicehus om det skulle byggas på landet.
Jag blev så paff över repliken så jag hade inget svar. Bor all servicepersonal inne i stan? Visst har ni stadsbor insett att det är samma avstånd in till stan för oss som bor på landet.
För en tid sen besökte jag Solbacka i Norsjö där de satt vid bordet i dagrummet fast det inte var matdags. Där satt de tillsammans med personalen och pratade. Det verkade så familjärt. Det syntes tydligt att de trivdes. Det är inte så stort och de behövde inte lämna landsbygden trots att de inte kunde bo kvar i egen lägenhet eller hus.
Själv har jag några år kvar till strecket och hoppas det är många år kvar till hemmet som absolut inte ska bli in till stan där jag skulle känna mig instängd. Jag vill sluta mina dagar på landet.
Det är en önskan om att vi ska bli 80.000 i denna kommun och visst räknas vi med även vi som bor på landet ? Om inte – var går gränsen?
Landsbygdsbo
Ung lokal musiker och ägarna av Skråmträsk kvarn – här är årets kulturstipendiaterKänslan i vår by är fantastiskJulotta i SkråmträskTV: Lanthandeln i Skråmträsk: Paret Hellgren avslöjar hemligheten bakom framgången