Solkrafts varuhemsändning med plockning, packning och hemkörning av varor från Stora Coop läggs tills vidare ned enligt Per Bergman, verksamhetschef vid socialkontoret, Skellefteå kommun. I ett svar till insändarskribenten Anhörig i Norran den 17 maj skriver Per Bergman om orsakerna till nedläggningen.
Bergman uttrycker sig dock en aning otydligt då han först nämner att 140 personer genom regeringsbeslut förlorade sina extratjänster och Solkraft behövde se över sin verksamhet. Sedan skriver han: ”Då tillgången till medarbetare inom Solkraft förändrats kraftigt under våren, så kommer behovet av liknande arbetsuppdrag som varuhemsändning att vara omöjliga att leva upp till.”
Egentligen borde det inte fattas kvalificerat folk till den här verksamheten då 140 personer nyligen förlorat extratjänsterna. Snarare borde det bara konstateras att pengar fattas till den här verksamheten. Den är inte prioriterad. Äldre och andra behövande är nu hänvisade till en 100 till 150 kronor dyrare tjänst.
Det politiska beslutet som kom angående extratjänsterna var en produkt av M och KD-budgeten som lades fram i all hast i höstas med stöd av SD. Sedan kom januarisamarbetet med 73 punkter och slog ytterligare fast den nyliberala politiken. Det skulle inte vara några låtsasjobb, vilket i sig är en felbeteckning.
Det här är vad jag skulle vilja kalla säsongs- och modepolitik. Det blir ingen stadga i politiken för dem som behöver den mest. Det påverkar dem som har det svårt med att få hem matvaror och det påverkar dem i arbetslivet som är i mest behov av stabilitet i insatserna. Rycker man undan tillvaron för folk så ökar symtomen av psykosociala besvär vilket innebär ökad belastning på Försäkringskassan och socialkontor. Vissa människor, tänk 55+, som varit utanför det ordinarie arbetslivet länge har inte stor möjlighet att komma tillbaka dit. Vilka arbetsgivare vill ha dem/oss?
Slutligen. Det är inte människan det är fel på, det är bara så att några av oss behöver en mer anpassad arbetsmiljö. Jag som skrivit detta har själv arbetat vid varuhemsändningen i cirka två och ett halvt år i olika perioder.
Olov Wikström, Skellefteå