Insändare: Vi som ägare kan inte längre påverka Hälsogemenskapens vårdbolag

Sveneric Malm, Ideella föreningen Hälsogemenskapens ordförande, svara på skribentens frågor. Till höger Stefan Fridholm, styrelseordförande för Hälsogemenskapen i Jörn AB.

Sveneric Malm, Ideella föreningen Hälsogemenskapens ordförande, svara på skribentens frågor. Till höger Stefan Fridholm, styrelseordförande för Hälsogemenskapen i Jörn AB.

Foto: Sveneric Malm, Ideella föreningen Hälsogemenskapens ordförande, svara på skribentens frågor. Till höger Stefan Fridholm, styrelseordförande för Hälsogemenskapen i Jörn AB.

Not Found2017-08-30 07:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några av oss som kommit till Hälsogemenskapen i Jörns informationsmöte den 23 augusti, liksom frånvarande personer, fick kritik från podiet, men de som jag tycker ska ha ris är styrelsen för Hälsogemenskapens ideella förening.

Den har indirekt överlåtit Hälsogemenskapens bolag utan att rådfråga aktieägarna, alltså Jörnsborna. Ideella föreningen Hälsogemenskapen är en del av ett gemenskapsföretag, oavsett vad bolagets representant anför.

Nu anför bolaget att den ideella föreningens styrelse inte ska ha något med bolaget eller dess verksamhet att göra. Men vem är aktieägare?

Ni Jörnsbor som bevistade mötet och är medlemmar i ideella föreningen, hur kan ni som aktieägare applådera när bolagets representant anför att ideella föreningen inte ska bry sig om vad bolaget gör.

Som jag ser det tog bolagets representanter, tillsammans med verksamhetschefer, bolaget från aktieägarna, det vill säga den ideella föreningen, redan den 15 december 2015.

Den ideella föreningens styrelse bör nu kliva upp ur sandlådan och kräva tillbaka det aktieägartillskott på 200 000 kronor som lånats ut till bolaget.

Efter det kan föreningen låta värdera sin aktiepost och sälja den till bolaget. Aktiebolaget får då ombilda Hälsogemenskapen och bilda eget aktiebolag utan ideella föreningen. Då har ideella föreningen minst 200 000 kronor i kassan att fördela lika mellan de föreningar som finns i gamla Jörns kommun och sedan avvecklar den ideella föreningen sig själv.

Då är Hälsogemenskapens bolag och dess verksamhetsenhet helt fristående och kan drivs som bolaget vill. Då behöver inte vi aktieägare/Jörnsbor försöka påverka bolaget.

För påverka kan vi inte idag. Det framgick tydligt på informationsmötet. Om ovanstående går genomföra så blir Hälsogemenskapen ett helt fristående aktiebolag.

Detta är ett förslag för planering för en framtid, men det som framkom på informationsmötet är ingen framtid alls.

Bengt Lindström, Jörn

Svar direkt

Hälsogemenskapen i Jörn AB är redan ett fristående och självständigt aktiebolag och lyder precis under samma lagar och regler som alla andra aktiebolag. Liksom alla andra aktiebolag finns det en ägare till bolaget, i detta fall Ideella Föreningen Hälsogemenskapen i Jörn via den styrelse som medlemmarna valt.

Denna styrelse, tillsammans med tre av årsmötet valda elektorer, utser bolagsstyrelsen vars uppgift är att självständigt leda företaget.

Föreningens möjlighet att granska och påverka bolagets verksamhet sker vid den årliga bolagsstämman och/eller via föreningsstyrelsens representant i bolagsstyrelsen.

Någon försäljning eller nedläggning av gemenskapsföretaget Hälsogemenskapen i Jörn är inte aktuellt.

Undrar vem eller vilka insändarskribenten tycks se som ägare till bolaget i sitt förslag.

Undrar till sist varför insändarskribenten uttryckligen vill se gemenskapsföretaget Hälsogemenskapen i Jörn nedlagt.

Sveneric Malm, ordförande, Ideella föreningen Hälsogemenskapen i Jörn

undefined
Sveneric Malm, Ideella föreningen Hälsogemenskapens ordförande, svara på skribentens frågor. Till höger Stefan Fridholm, styrelseordförande för Hälsogemenskapen i Jörn AB.
Läs mer om