När jag skriver det här sitter jag i bil på väg hem från en tävling i Stockholm. Jag tävlar i artistisk gymnastik. Det betyder att man har bom, barr, matta och hopp som tävlingsredskap. För ett och ett halvt år sedan visste jag inte ens om att det fanns möjligheter för barn att träna sånt.
Eftersom det inte finns artistisk gymnastik i Skellefteå så åker jag till Arvidsjaur för att träna, 28 mil tur och retur. Jag kan bara träna en gång i veckan eftersom det tar så lång tid att åka dit. Här i norra delen av landet finns artistisk gymnastik i Arvidsjaur, Umeå, Luleå, Älvsbyn, Kiruna, Boden och Jokkmokk – men inte i Skellefteå.
Vad jag vet finns det ingen på den nivå jag tävlar på just nu som har så långt till träning och som bara har möjlighet att träna en gång i veckan. De flesta tränar minst fyra gånger per vecka. Vad jag förstår är intresset för gymnastik väldigt stort i Skellefteå, den förening som med truppgymnastik har flera hundra barn i kö.
I Arvidsjaur har jag en fantastisk tränare, men utan möjlighet att träna mer vet jag inte hur jag ska kunna utvecklas vidare i den sport jag älskar.
Elvira Stenlund, 10 år
Svar direkt
I dagsläget driver Bergsbyns sportklubb en sektion för truppgymnastik. Föreningen har i dag tillsammans med Skellefteå Cheerleading exklusiv tillgång till Brännanskolans idrottshall under kvälls- och helgtid. Intresset för gymnastik har vuxit snabbt i Skellefteå och vi för en löpande dialog med klubben utifrån gymnastikens framtida behov.
För närvarande finns dock inga planer på att bygga några nya anläggningar exklusivt för nya idrotter som artistisk gymnastik. Eventuella satsningar måste samplaneras tillsammans med skolornas behov av idrottshallar i samband med ny- eller tillbyggnad. Ett exempel på detta är den friidrottsarena som nu byggs tillsammans med Floraskolan.
Ingrid Thylin, förvaltningschef för kultur- och fritid i Skellefteå