Det sägs att det var 55 procent som deltog i EU-valet mot tidigare 53 procent. Olika undersökningar har visat att 65 procent av svenskarna vill att vi ska vara kvar i EU och bara 15 procent vill att vi aktivt ska gå ut ur unionen. En klar majoritet vill ändå inte att vi ska ansluta oss till ekonomiska och moentära unionen.
Det har varit partiledartal i Almedalen och det hade varit intressant om man bara hade kunnat bevisa att den politik som redovisas där är svensk politik och inte i grunden bygger på EU-direktiv.
Nere i Europa är de mindre rika ländernas ekonomier ganska skakiga. Efter finanskrisen 2008 blev det ett problem för de baltiska staterna som efter detta ödesår hade dränerats både på pengar och arbetskraft.
Italiens ekonomi är idag osäker och EU-kommissionen funderar på att intervenera i landet på någon sätt. Men det land som jag tycker har blivit sämst behandlat är Grekland. Det landet lider fortfarande av sviterna från de väldigt kraftiga nedskärningar i den sociala välfärden som följde efter den så kallade skuldkrisen för ett par år sedan.
EU:s grundidé är att lösa upp det nationella självbestämmandet och fortsätta att dirigera politiken från Bryssel. När EU-kommission och ministerråd måste godkänna så kallade motioner i EU-parlamentet då är det inte en fri politisk verksamhet.
Olov Wikström, Skellefteå