Insändare: När börjar ni tänka på tillgängligheten?

Foto: Jeanett Lövgren Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Jeanett Lövgren Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Not Found2018-02-17 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av artikeln i Norran tisdagen den 30 januari om kostnader för att bygga entré till Lejonströmsskolan har jag tre frågor som tar upp olika aspekter av hur Skellefteå kommun hanterar tillgänglighetsfrågorna.

1.I vilket skede inom plan-byggprocess kommer tillgänglighetsfrågorna in? Design för tillgänglighet och inkludering? Anlitas kommunens tillgänglighets- och delaktighetssamordnare i tillräckligt god tid.

2.Hur utbildar kommunen sina förtroendevalda och tjänstemän i tillgänglighets och MR—frågor?

3.Ställer kommuns krav på att anlitade konsulter är certifierade i dessa frågor för att se till att vi gör rätt från början?

Dast

Svar direkt:

1.I vilket skede tillgänglighetsfrågorna kommer in i byggprocessen kan se lite olika ut beroende på projekt. Ibland kommer de in redan i planeringsstadiet och ibland när bygghandlingar kommit en bra bit på väg.

Vi försöker alltid att utgå ifrån att byggnader ska fungera utifrån sitt ändamål, vara tillgängliga och användbara och uppfylla de krav som ställs i lagstiftningen. Tillgänglighet gynnar fler än personer med funktionsnedsättning.

Kommunens tillgänglighetsrådgivare kallas alltid till skyddsgranskningar som görs innan ansökan om bygglov. Allt som byggs blir dock inte föremål för skyddsgranskning.

2.Skellefteå kommun jobbar enligt den funktionshinderspolitiska strategin ”Ett Skellefteå för alla”. Ett målområde handlar om höjd kunskapsnivå. Alla politiska nämnder får en gång per mandatperiod en kort utbildning.

Många arbetsgrupper har ordnat egna utbildningar, ofta med inslag av prova-på aktiviteter för att fördjupa förståelsen för tillgänglighet.

Vi har nära samarbete med de lokala funktionsrättsföreningarna för att tillgodogöra oss kunskap.

3.Byggherren ska se till att varje bygg-, rivnings- och markåtgärd genomförs i enlighet med de krav som gäller enligt PBL och föreskrifter. Om åtgärden är lov- eller anmälningspliktig ska byggherren se till att den kontrolleras enligt den kontrollplan som byggnadsnämnden fastställer i startbeskedet.

Av kontrollplanen ska det framgå om kontrollen ska utföras inom ramen för byggherrens dokumenterade egenkontroll, eller av någon som har särskild sakkunskap och erfarenhet och som kan styrka sin sakkunnighet med ett certifikat som har utfärdats av ett organ som har ackrediterats för detta ändamål.

Christina Nyberg, tillgänglighetsrådgivare, Skellefteå kommun

Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare, Skellefteå kommun

undefined
Foto: Jeanett Lövgren Foto: Jeanette Lövgren.
Läs mer om