Helt klart är att årets matfest lämnade en hel del övrigt att önska.
Jag vill inte skuldbelägga någon, men ni som tänker anordna Matfesten 2018 bör ta åt er av de åsikter som finns och inte avfärda oss med att säga ”de flesta som klagar var inte ens där.”
Vi var många som var där – och vi verkar tämligen överens om att det, kvällstid åtminstone, var ett stort fiasko.
På lördagskvällen mellan 18 och 20 var flanerade vi längs Nygatan i Skellefteå – som var ”död”. En och annan flagga såg vi – men inga skyltar som berättade vad just dessa restauranger hade att erbjuda. Dessutom var det många restauranger som var tillbommade och stängda.
Vi såg inte skymten av någon feststämning överhuvudtaget. Ingen musik och ingen folkfest. Att sitta och njuta av ett gott glas vin och en pytteliten delikatessbricka på Verandan var inte så trevligt då man samtidigt blickade ut över en folktom och knäpptyst stadspark – det förtog all feststämning.
Ni arrangörer säger att det var restaurangerna som önskade detta koncept. Varför var det då inte ett större engagemang från dem? Kommunikationen mellan er och restaurangerna verkar ha varit högst bristfällig då de inte ens verkade veta vad som utlovats i era annonser.
Och så var det de långa avstånden. Vem orkar gå mellan Alhemsträdgården och Stiftsgården? Eller var tanken att vi skulle välja en restaurang och sitta där hela kvällen – som vilken vanlig lördag som helst?
Och jag lovar er att vi som faktiskt var ute på lördagskvällen var rörande eniga om att detta inte var vad vi ville ha.
Wivianne Lundberg, Skellefteå
Svar direkt
Hej Wivianne!
Vad kul att du deltog på årets matfest även om den inte nådde upp till dina förväntningar. Vi tar självklart åt oss av både kritik och beröm, som kommer via olika forum. Inför årets matfest valde vi att prova ett nytt koncept, dels för att lyfta regionens råvaror och matkultur, dels för att minska de höga kostnaderna för t ex tält och extra resurser.
Tillsammans med restauranger och kaféer valde vi därför att det här året fokusera på det fina utbud som finns både vad gäller råvaror och serverad mat, då i restaurangernas och kaféernas egna lokaler. På detta sätt visste vi också att Matfesten skulle gynna de lokala aktörerna till etthundra procent. Samtidigt var vi fullt medvetna om att avsaknaden av öl- och mattält skulle göra vissa besökare besvikna.
Vi tror att många inte ser ett restaurangbesök som vilken lördag som helst. Det finns en stor skara människor som en sådan här helg kanske gör den där bokningen man pratat om, eller provar en tiorätters meny för första gången. Något vi anser ger ett större värde i på lång sikt, jämfört med den omedelbara folkfest som till exempel ett öltält innebär.
Det finns många delar som vi behöver jobba vidare på. Att nå ut med helheten trots att festen pågår på olika fysiska platser är en. Att få med fler restauranger är en annan. Det här var en nystart och tar tid.
Vi kommer nu att summera input från såväl besökare som aktörer. Vi hoppas givetvis på en fortsättning där arrangemanget kan utvecklas ytterligare i gott samarbete med alla medverkande. Men för oss som förening kommer målet även fortsättningsvis att vara att främja lokal matkultur och regional matproduktion.
Styrelsen för Matfestens vänner ideell förening