Insändare: Likformighet tar död på intresset för vårt eget land

Foto: Hasse Holmberg / TT.

Foto: Hasse Holmberg / TT.

Foto: Foto: Hasse Holmberg / TT.

Not Found2017-08-19 07:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Lär känna ditt land” är fortfarande Svenska Turistföreningens stolta valspråk.

Men i takt med förvärldsligande och globalisering blev det svårt för föreningen att fortsätta med utgivningen av dess förnämliga årsskrift. Den gavs ut mellan 1886-2013, men i de sista årgångarna märktes det att inspirationen börjat tryta, och till slut lades den ner.

Landet hade blivit för likformigt med stora butikskedjor i alla städer, televisionens påverkan och det ständiga bruket av mobiltelefoner. Det fanns inte mer att berätta om ett land och folk som blivit allt mer likformat.

Därtill kom den stora invasionen av främmande folkslag, som ville bli svenskar men kanske inte var så intresserade av landet som sådant, vilket vore att begära för mycket. Och de som blivit naturligt födda på fosterjorden, reste mest utomlands när de var lediga från betungande arbeten.

Lära känna ditt land var inte det första de tänkte på när levnadskostnader var så mycket lägre i det avlägsna Thailand, med soldränkta stränder och vänliga innevånare. En miljon svenskar reser varje år dit i cirka 3000 flygplan, i en riktning, och i lika många tillbaka. Flygplanen kallades falska fåglar och berikade det jordiska lufthavet med fjärtar från sina reaktionsmotorer.

Det såg ut som en tanke när en av landets förnämsta hembygdpublikationer, Tidskriften Västerbotten, lades ner strax efter att STF:s årsbok upphört. ”Västerbotten” gavs ut mellan åren 1920-2014, salig i åminnelse.

Ödsligheten hade börjat breda ut sig, och många var ledsna, främst de äldre som varit med om att bygga upp landet.

Yngve Nilsson, Norsjövallen

undefined
Foto: Hasse Holmberg / TT.
Läs mer om