Insändare: Konsumenterna kan visst påverka miljön

Vissa vill äta mindre kött.

Vissa vill äta mindre kött.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Not Found2019-08-01 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vissa vill äta mindre kött.
Vissa vill äta mindre kött.

Karin Pihl beskriver i Norrans ledare den 19 juli hur svårt det är att välja rätt mat om man vill vara klimatsmart.

Hon visar att det finns en baksida med de flesta val vi gör. Avslutningsvis drar hon slutsatsen att inte enbart konsumenterna kan rädda världen. Det har hon givetvis rätt i men jag reagerar på hennes uppgivna ton och signalen till den lilla människan att det spelar ingen roll vad man gör.

Alla vet att klimatfrågorna är mer komplexa men det är också viktigt vilka val vi som enskilda människor gör och hur vi kommunicerar till varandra om detta. Vad det gäller kritiken om att ersätta kött med halloumi så antar jag att Karin Pihl vet att man kan köpa halloumi under namnet grill ost som inte kommer från Cypern. Vi är många som oroar oss och finner mening i att till exempel äta mindre rött kött, köra mindre bil, minska flygandet och välja en lägre konsumtionsnivå.

Livsstilsförändringar har betydelse men det är inget som Karin Pihl berör. Tvärtom göder hon klimatförnekare och de som menar att allt redan är för sent genom att bara föra fram konsumentens maktlöshet. Påtryckningar och rörelse underifrån är sannolikt det enda som på allvar kan påverka beslutsfattare att göra det som är nödvändigt. Hennes ledare riskerar att reducera denna kraft. Vad vill du Karin Pihl åstadkomma med din skrivning?

Bo Gunnarsson

Svar direkt

Självklart både kan och bör man ta ansvar. Min ledare var en betraktelse över att det inte är så enkelt, och en uppmaning till politikerna att inte lämpa över ansvaret över stora framtidsproblem på medborgarna och konsumenterna.

Karin Pihl, Ledarskribent Liberala Nyhetsbyrån

Läs mer om