Visst är det lite märkligt att Svenska kyrkan försvårar för den som vill säga upp medlemskapet.
Kan det vara så att man vill hejda medlemstappet genom att försvåra för den som vill lämna?
Väldigt många orkar inte skriva på en blankett och sedan gå och posta den i en gul låda. Dessutom vet alla att brevlådorna ligger längre och längre bort, i takt med postens nedmontering.
Så kyrkan behåller medlemmar genom att göra det svårare för oss att begära utträde.
Jag skulle spara cirka 4 700 kronor per år genom att gå ur, och hade gjort det direkt om det inte inneburit påskrivna papper som måste postas.
Kyrkan borde använda bank-id , som dessutom är säkrare än ett papper, då vem som helst kan beställa en utträdesblankett till din brevlåda, ta den därifrån och skicka in den efter underskrift.
Nej, skilj staten och kyrkan åt till 100 procent och sedan kan varje människa som vill anmäla sitt medlemskap till kyrkan istället.
Jag har inte i början av mitt liv, gjort en inträdesansökan till Svenska kyrkan, utan jag blev tvingad till det via dopet.
Mattias Edström, Skellefteå
Svar direkt
Kyrkan som meningsbärande sammanhang har varit och är viktigt för flertalet av oss. Tack vare avgiften våra medlemmar betalar kan vi erbjuda olika slags mötesplatser, körverksamhet, samtalsgrupper och stöd för ensamma och utsatta. Vi firar gudstjänster och får vara en plats där människor får upptäcka eller fördjupa sin kristna tro. Vi kan underhålla och bevara våra kyrkor.
Vi får ge stöd internationellt till katastrofdrabbade människor – för att bara nämna några saker. Till dig som bidrar till detta vill jag rikta ett varmt tack.
Den som vill gå ur Svenska kyrkan kontaktar sin församling via telefon, e-post eller brev. Församlingen skickar en blankett som fylls i och skickas tillbaka per post. Utträdet kostar inte mer än brevportot.
Du kan även begära utträde direkt vid ett möte med församlingens kyrkoherde och på plats fylla i blanketten. Den finns även att ladda ned på Svenska kyrkans webbplats.
När församlingen har fått den undertecknade blanketten skickas en bekräftelse på utträdet till folkbokföringsadressen. Denna rutin bedöms som säker.
Kan digitala verktyg ytterligare stärka detta så finns inget hinder att införa det, tänker jag. Men där är vi ännu inte. Svenska kyrkan är starkt decentraliserad med 1 400 församlingar som själva tar emot och registrerar in- och utträden.
En digitalisering kräver ett omfattande och kostsamt arbete för att hantera detta på ett bra och säkert sätt. Det är till sist kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, som kan ta beslut om att införa digitala utträden.
Även om du väljer att gå ur, är du alltid välkommen till Svenska kyrkan. Vissa saker ändras i och med ditt utträde, du kan till exempel inte få en begravningsgudstjänst av och i kyrkan. Se därför till att informera dina anhöriga om ditt val. Skulle du ångra ditt beslut, är du alltid välkommen tillbaka som medlem!
Jan Fredriksson, Kyrkoherde i Skellefteå pastorat