Insändare: Försäkringskassans bild av verkligheten stämmer inte alls

Foto: Norran

Not Found2017-12-19 09:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läste en artikeln i Norran den 7 decemberdär Försäkringskassan stolt meddelade att sjukskrivningarna i kommunen minskat kraftigt och att samarbetet med Arbetsförmedling och arbetsgivare fungerar bra.

Som anhörig undrar jag vilken värld befinner sig ledningen för Försäkringskassan.

Den bild Försäkringskassa ger stämmer inta alls överens med min erfarenhet.

Läkare sliter sitt hår i förtvivlan över att de många intygen de tvingas skriva ratas, arbetsförmedlingens handläggare skakar uppgivet på sina huvuden när uppenbart svårt sjuka människor tvingas anmäla sig som arbetssökande, arbetsgivare som vill och kräver möten med Försäkringskassan ignoreras.

Den sjuke själv har ingen som helst möjlighet att göra sin röst hörd utan tvingas till aktiviteter som gör dem ännu sjukare och måste ta tjänstledigt för att inte förlora sin sjukgrundande inkomst i framtiden.

Att sedan Försäkringskassan har mage att gå ut med sådan vilseledande information är helt absurt.

När är botten nådd? Det är den fråga som många ställer sig.

Ellenor Eklund, Burträsk

Svar direkt

Försäkringskassan administrerar Socialförsäkringen som består av flera försäkringar för olika situationer i livet. Precis som för andra försäkringar behöver vissa villkor vara uppfyllda för att de ska falla ut. Dessa lagar/regler bestäms av regering och riksdag. Försäkringskassans uppdrag är att utifrån dessa lagar och regler att utreda, bedöma och besluta om rätten till ersättning.

I de allra flesta fall fungerar samarbetet med Arbetsförmedlingen, hälso- och sjukvården och arbetsgivarna bra. Alla är viktiga aktörer och vi har ett gemensamt ansvar för att minska ohälsan.

Ett komplett läkarintyg är viktigt, inte minst för den enskilde. Har man rätt till sjukpenning är det viktigt att man får det och de eventuella rehabiliteringsåtgärder som behövs för att komma tillbaka i arbete. En begäran om komplettering av läkarintyget sker i de fall där underlaget inte ger oss möjlighet att besluta om rätten till sjukpenning.

Det är Försäkringskassans handläggare som beslutar om rätten till sjukpenning. Läkarens roll är att ställa diagnos och att behandla patienten.

Cirka 97 procent av alla som ansöker om sjukpenning beviljas idag ersättning. Vi försöker med all vår kunskap och empati möta de som är i kontakt med oss samtidigt som vårt uppdrag är att följa lagen och fatta rättssäkra beslut.

Mikael Broman

Områdeschef, Försäkringskassan

Försäkringskassan samarbetar kring sjuktal – trenden brutenGod förmåga trots högt sjukpenningtal
Läs mer om