Detta är en längre version av en insändare som publicerats i Norran, pappersupplagan.
Skellefteås skolpolitiker och tjänstemän har tydligt uttryckt att kulturskolans individuella instrumentundervisning under lektionstid strider mot lagen om garanterad undervisningstid. Med stöd i lagen kommer därför denna tidigare möjlighet till instrumentundervisning att upphöra. Konsekvenserna av detta kommer att bli kännbara för långt fler än vår kommuns musicerande barn och ungdomar.
Jan Söderström, verksamhetschef för skol- och kulturkontoret, förmedlade via två av Skolverkets undervisningsråd att ”man inte får tumma på den garanterade undervisningstiden, punkt!” (Norrans paneldebatt den 31 januari).
Denna lag handlar om elevers rättighet till undervisningstid enligt timplan och skolans skyldighet att säkra denna. I debatten som nu råder omkring kulturskolans verksamhet under lektionstid finns ett stort behov av att belysa den verklighet som väntar betydligt fler barn och ungdomar än de som i dagsläget får sin instrumentundervisning under lektionstid. Ett exempel är alla de som utövar olika idrotter.
Utbildningen inom skolväsendet ska enligt skollagen vara likvärdig. Jag förutsätter att Skellefteås kommunpolitiker och tjänstemän värderar denna skolans lag om alla elevers rätt till likvärdig utbildning lika högt som betydelsen av att följa lagen om den garanterade undervisningstiden. Detta innebär konkret att elever inte kommer att få ledigt från lektionstid för att till exempel åka på idrottsliga cuper och annat som ofta sträcker sig över en helg och därför kräver ledighet vid veckoslut.
Detta måste alla lärare, rektorer, elever och föräldrar bli medvetna om. Fredrik Stenberg (S) och Emilia Hallin (S) skriver i insändarsvar i Norran den 16 december att skolan inte tillåter elever ledighet från lektionstid för återkommande aktiviteter. Med anledning av detta bör debatten vidgas och inkludera framför allt idrottsföreningar, eftersom många elevers återkommande idrottsutövning kräver frekvent frånvaro från lektionstid, det vill säga den garanterade undervisningstiden.
En mer långsiktig konsekvens av detta beslut blir att barn och ungdomar framledes kommer att välja/tvingas avsluta såväl utövande av idrottsaktiviteter som instrumentspelande på grund av att de nekas ledighet från lektionstid. Med stigande ålder och kompetens inom sitt område inkluderar många av dessa aktiviteter avslut på vecka inför helg.
Det är av stor betydelse att göra en konsekvensanalys kring detta. Frågan är vilka möjligheter vi vill ge barn och ungdomar i Skellefteå kommun att utöva och utvecklas inom egen vald idrott och instrumentspel utöver det som bjuds via skolans kursplaner?
En lösning är att beslutet rivs upp och att man hittar nya kreativa lösningar för både idrottande och musicerande elever. Ett exempel är att undersöka hur andra kommuner på ett bra sätt löst situationer som denna. De finns.
Som mamma till både idrottande och musicerande barn förväntar jag mig att skolpolitiken i Skellefteå kommun är konsekvent och agerar utifrån ett likvärdighetsperspektiv för alla barn och ungdomar i kommunen. Det skulle inte se bra ut om vissa grupper av elever tillåts godkänd frånvaro vid återkommande aktiviteter och andra inte.
För vi är väl alla lika inför lagen?
Erika Ögren, Ursviken