Jag bor under sommaren i Lövånger och tycker att vi utlandsboende svenskar, som tidvis vistas i Sverige, förnekas möjligheten att till exempel lämna in en tipskupong hos Svenska Spel är sorgligt.
Svenska Spel förnekar att det skulle vara diskriminering att utestänga alla oss 600 000 utlandsboende svenska medborgare från att spela annat än Triss. Tydligen enligt Svenska Spel inte något man kan bli spelberoende av.
Johan Söderkvist, pressansvarig hos Svenska Spel, svarade på en insändare i Norran i juli 2014 att "Vi kommer att se över om det är möjligt.”
Den 16 februari 2015 svarade Lennart Käll, VD hos Svenska Spel följande på min insändare i Norran om varför inte vi utlandsboende svenska medborgare får spela hos Svenska Spel.
"Jag har full förståelse för att det kan tyckas orättvist med denna regel om att våra kunder måste vara folkbokförda i Sverige som nu utesluter att du kan spela hos Svenska Spel och vi kommer även i fortsättningen att verka för att lösa frågan.
Den 28 juli 2017 svarade Svenska Spels kundtjänst följande:
"Man kan endast ta del utav våra spel om man är folkbokförd i Sverige. Det enda spelet man kan spela utan Svensk folkbokföringsadress är Triss.”
Sorgligt nog måste jag konstatera att flera års funderande inte har gett någonting i den här frågan.
Men det hindrar inte Svenska Spel från att vid spel i stora turneringar i reklamsyfte använda svenska stjärnor som reklampelare. Spelare som ofta bor i utlandet och som därför inte själva får spela hos Svenska Spel.
Gunnar Dahl, Lövånger
Svar direkt
Svenska Spel har regeringens uppdrag att erbjuda säkert och sunt spel till personer över 18 år. Som en följd av detta införde vi 2014 obligatoriskt registrerat spel (med undantag av fysiska lotter).
Vi har högt ställda krav på identifieringen av våra kunder, vilket innebär att vi verifierar personuppgifter mot statens personadressregister (SPAR). Registret omfattar alla som är folkbokförda i Sverige. Av detta skäl kan utlandsboende som inte är folkbokförda i Sverige inte bli kunder hos oss.
Den 2 augusti i år trädde EU:s fjärde penningtvättsdirektiv i kraft, vilket nu omfattar även spelbolag. Direktivet ökar kraven på kundkännedom. Mot bakgrund av detta ser vi inte någon möjlighet att i närtid erbjuda vårt kompletta spelutbud till utlandsboende utan svensk folkbokföringsadress.
Jag beklagar att detta drabbar dig och andra utlandsboende som känner starkt för våra spel.
Andreas Jerat, presschef, Svenska Spel