Från att ha varit en medlemsstyrd folkrörelse är älgjakten på väg att bli en ägarstyrd verksamhet, vars syfte är att maximera intäkterna för de stora skogsbolagen.
Inom vårt älgförvaltningsområde är det Holmen skog som driver den utvecklingen genom att försöka ta ifrån privata markägare inflytande över älgjakten. Det senaste greppet är införandet av ”avlysningsjakt”.
Den innebär att de älgar som inte skjutits vid en viss tidpunkt bland vanliga byajaktlag, som jagar på privatägd mark, får fällas någon annanstans. Läs, på Holmens marker.
Och jakten får pågå tills den totala kvoten är fylld.
Med denna konstruktion kan de privatägda markernas avkastning i form av älgkött och jakttillfällen steg för steg föras över till bolaget. Intäkterna från jakten hamnar hos bolaget.
Många jaktlag har i dag valt att senarelägga sin älgjakt. En del börjar inte förrän i oktober. Numera är september så att den som inte har tillgång till ordentliga kylrum får svårt med kötthanteringen.
Om Holmen skog lyckas driva igenom sina planer kommer älgjakten för många att vara slut innan den ens hunnit börja. De älgar som jägarna hade sett fram emot att få fälla på de marker de disponerar är redan skjutna någon annanstans.
Med sin så kallade avlysningsjakt har Holmen skog inte bara lyckats frånta oss privata skogs-ägare vår älgjakt. Man har också lyckats frånta oss rådigheten över våra marker.
Holmen skog respekterar kort sagt inte något annat markägande än sitt eget. Det bör du som privat skogsägare ha i åtanke, när bolaget vill köpa din skog. Inte en pinne till Holmen så länge bolaget håller fast vid systemet med avlysningsjakt.
Sedan 1789 har jakten i Sverige varit knuten till jordägandet. Ett företag som Holmen skog ska inte kunna införa en urkopplingsklausul till denna grundlagsskyddade rättighet. Det måste om inte annat våra politiker och länsstyrelsen se till.
Norsjöjägare
Svar direkt
Sverige har världens största älgstam, mer än dubbelt så många älgar på samma yta som tvåan Finland. Älgarna orsakar stora skador på naturvärden, tillväxten i skogen och skapar mänskligt lidande.
Situationen är allvarlig inte bara för markägarna utan för samhället i stort. Bara i Västerbotten inträffade 2016 mer än 450 älgrelaterade trafikolyckor.
Myndigheter, jägare och markägare är överens om att älgstammen är för hög och måste minska. För att komma ner till en rimlig nivå på skadorna bör antalet älgar minska med 25–30 procent i länet.
Det innebär att fler jägare måste jaga mer under längre tid. Vi måste ta gemensamt ansvar för att nå en lösning på problemet.
Sveaskog, SCA och Holmen jobbar tillsammans med jägare, Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, LRF, Norra skogsägarna och andra företrädare för privata markägare för att skapa möjlighet till effektiv och rolig jakt.
För att hitta en lösning på problemet måste vi prova nya metoder. Avlysningsjakt är ett alternativ som har visat sig fungera bra på många ställen och innebär i praktiken att man tillsammans inom ett större område jagar mot ett gemensamt mål.
Det ger jägarna bra möjligheter att jaga effektivt under lång tid. Det är ett stort antal älgar som ska skjutas, de kommer att räcka länge för alla.
Vi skogsbolag fokuserar i första hand på att värna långsiktiga värden i skogen. Exempelvis bra tillväxt och goda förutsättningar för den biologiska mångfalden. Det innebär att vi inte har för -avsikt att maximera intäkterna från jakten eller styra över jakten till vissa marker.
Vi ser gärna att många älgar skjuts av de lokala jägarna på de mindre markägarnas marker.
Vi vill samverka och ser helst att så många lokala markägare och jägare som möjligt engagerar sig i jakten i Västerbotten.
Skogsbranschen är beroende av en levande glesbygd och vill kunna erbjuda människorna som lever där så väl attraktiva jobb som en meningsfull fritid.
Mathias Westerlund, Holmen Skog, Regionchef region Nord
David Berglund, Sveaskog, Skogskötselchef Marknadsområde Nord
Tobias Andersson, SCA Skog, Skogsskötselchef Västerbottens Skogsförvaltning