Inkonsekvent behandling av barnäktenskap

INSÄNDARE. I Skellefteå undviker man medvetet en konsekvent ställning i frågan om barnäktenskap. Socialnämnden svara att den tar avstånd från barnäktenskap.

Not Found2017-01-24 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att Skellefteås hantering av barn- äktenskap präglas av stor inkonsekvens.

Enligt tidningen Barometern uppger Migrationsverket att det finns minst 132 gifta barn i omkring 80 av landets kommuner. Barnen har ofta placerats med sina vuxna makar, enligt Barnombudsmannen, som även understryker att mörkertalet är stort.

Konflikten mellan barnäktenskapen och den svenska lagstiftningen är påtaglig. För kommunernas socialtjänster innebär nämligen tillåtandet av samboskap byggt på ett ingånget barn- äktenskap ofta också tillåtandet av våldtäkt mot barn, i de fall flickan är yngre än femton år och paret lever intimt.

Landets socialtjänster agerar olika. Göteborg, Umeå och Lycksele har infört förbud. Kalmar och Skellefteå tillåter det från fall till fall.

I Skellefteå försvarar socialnämnden sitt förhållningssätt med att man agerar efter ”barnets bästa”. Man undviker medvetet en konsekvent ställning i frågan.

Är inte barnens bästa bättre än så i Skellefteå?

Markku Abrahamsson, Skellefteå

Svar direkt

Socialnämnden i Skellefteå tar avstånd från barnäktenskap. Socialnämnden känner inte till att det skulle finnas några godkända äktenskap där det finns en underårig, och gjorde vi det skulle vi agera.

Äktenskap mellan underåriga är inte tillåtet enligt svensk lagstiftning. Socialnämnden i Skellefteå skulle aldrig tillåta att någon under 15 år skulle få bo med någon som utger sig att vara dennes make eller maka.

Lagen reglerar inte om ungdomar ska få bo ihop eller inte. Lagen säger att socialnämnden ska utreda det enskilda barnets behov och se vad just det barnet behöver. Socialnämnden ska se till att barnet har en trygg tillvaro.

Det här innebär att i Skellefteå kan man få bo med sin pojkvän/flickvän så länge vi anser att det är tillräckligt tryggt.

Vi har ett arbetssätt för hur vi noggrant följer upp detta både innan och under uppväxten fram till dess en person är myndig. En svensk 17-årig flicka kan bo med sin 18-årige pojkvän eller en 17-årig pojke kan bo med sin 18-åriga flickvän.

Att utgå från att invandrade ungdomar aldrig skulle bo tillsammans vore diskriminerande.

Carina Mörk Lidgren, verksamhetschef barn och unga, Skellefteå kommun

Ida Evesäter,enhetschef ensamkommande barn, Skellefteå kommun

Läs mer om