Är stordrift av skola och förskola verkligen det bästa för barnen?
Man har i Skellefteå kommun bestämt att skolor och förskolor i den västra delen av Skellefteå ska byggas om för stordrift.
Det innebär att de mindre skolorna läggs ned och att några få skolor byggs ut för att ta mot en större mängd barn från hela västra delen av Skellefteå, vilket även innefattar förskolor och alla gymnasieskolor i Skellefteå.
Närheten till de mindre skolorna har länge setts som en stor fördel i Skellefteå och det är svårt hitta undersökningar som visar att elever mår bättre och lär sig mer på större skolor.
Borde Skellefteå kommun därför inte slutföra ombyggnaden i västra delen av stan och utvärdera den innan man bygger om alla skolor till stordrift?
Som det verkar nu så är kommunen redan på väg att bygga om alla skolor i Skellefteå till stordrift, utan att först göra någon utvärdering av västra delen.
Vad händer om det visar sig att trivsel och resultat hos barnen blir sämre i storskolorna?
Alla vet att stora barnkullar är på gång. Det har länge märkts i förskolan och det börjar även synas i skolan. Ombyggnad till stordrift innebär bland annat att en gymnasieskola försvinner.
Frågan är om det kommer att finns plats på de återstående två gymnasieskolorna när de stora ungdomskullarna när gymnasieåldern?
Jörgen Eriksson
Skellefteå
Svar direkt
Skellefteå kommun ska växa och vara attraktiv både som plats att bo och verka i. Vi vill förbättra resultatet i skolan, och då behöver vi ge likvärdiga förutsättningar till lärande och social utveckling för alla barn och elever.
Runt 200 elever kommer att gå på Brännanskolan F-3 om det alternativet beslutas av politikerna. Idag går cirka 306 elever på Sjungande dalens skola F-5 och 123 elever F-5 på Mobackenskolan.
För närvarande finns det två-tre klasser i varje årskurs på Sjungande dalens skola, och på Mobacken en klass i varje årskurs. I alternativet för en skola på Brännan blir det plats för tre klasser i varje årskurs och på Kaplan finns det plats för två klasser i varje årskurs för F-3.
Uttrycket ”stordrift” känns för oss otidsenligt, om politikerna beslutar sig för en F-3 skola på Brännan, så är det en mindre skola än Sjungande dalens skola idag.
Avstånd är relativt och det är svårt att jämföra. En del elever kommer att få längre till en skola på Brännan, och andra får kortare. Vi har elever på andra orter i kommunen som har lika långt eller betydligt längre till sin skola.
Våra erfarenheter är att hur elever mår och känner trygghet och trivsel på en skola inte beror på skolans storlek. Det viktigaste för elevernas lärande är läraren.
Vi är övertygade om att möjlighet till samarbete mellan olika pedagoger innebär en ökad måluppfyllelse hos eleverna och en hållbar och förbättrad kvalitet i undervisningen.
När det gäller gymnasieskolan, så är det väldigt gott om tid att planera för eventuella ökade årskullar. Verksamheterna påverkas också av hur uppdragen ser ut.
Vilka gymnasieprogram som ska genomföras, hur eleverna söker och omfattningen av utbildning på arbetsplatser. Gymnasieskolan kommer att ha plats för alla elever i framtiden.
Anders Bergström
Förvaltningschef, skol- och kulturkontoret, Skellefteå kommun
Jan Midlert
Förvaltningschef gymnasiekontoret, Skellefteå kommun