Inget att vinna på att fylla i blanketten

En kortare version av bådw insändare och svar har publicerats i Norran, pappersupplagan.

Bildmontage. Arkivbild:TT

Bildmontage. Arkivbild:TT

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2014-02-04 01:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan kom ett brev från Skellefteå kommun, Inkomstförfrågan för beräkning av avgift för insatser enligt Socialtjänstlagen. Svar skall lämnas senast den 5/2.

Nu vet jag att många blir bekymrade och oroad frågar sig; Måste jag fylla i denna? Varför? Vad händer om jag inte fyller i blanketten?

Ett flertal frågor;

1. Varför skickar man ut denna till de som överhuvudtaget inte kan påverka det belopp som kommer att faktureras?

* De som ”bara” har dagvård kommer oavsett inkomst mm att faktureras 51 kr/dag.

* Desamma gäller för de som har dagvård + korttidsboende. 51kr/dag + 102 kr/dag.

* Endast ett Trygghetslarm har också en fast avgift, f.n. 195 kr/mån

2. Varför skall en dylik förfrågan vara inlämnad före den 5 februari?

* Det betyder att vi som har nog av att sköta våra drabbade skall göra 2 st. deklarationer/år. En före 5 februari och den andra normalt i maj.

* Vidare att notera att de flesta inte kommer att erhålla information från banker etc. förrän i slutet av januari. Hur skall man då hinna lämna in någon den 5 februari?

3. Varför är de högsta avgifterna inte omnämnda för de som kanske ”bör” skicka in denna förfrågan? Vad kan man förvänta att kostnaden blir för själva boendet? Kan denna kostnad påverkas? Hur?

Vad ingår i ”Frivillig tilläggsavgift”?

4. Varför kan inte kommunen använda Deklarationsuppgifterna som kommer under året? Kommunen kan väl inte ha några problem att få dessa uppgifter?

5. Slutligen en fråga; varför måste kommunen ha ett ex för den sjuka och ett för den anhörige när man på bägge blanketterna kräver samma uppgifter. En kolumn för vardera?

Har kommunen så lite att göra och varför skicka en förfrågan till de som inte kan vinna något på att lämna uppgifterna, vilka måste var flertalet?

Jan Bergstedt, Bergsbyn

Svar direkt:

För att kunna göra en korrekt beräkning av avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen skickar socialkontoret inför varje avgiftsår ut en inkomstförfrågan.

Det nya avgiftsåret börjar 1 mars. Socialkontoret har valt att ha sista inlämningsdag för inkomstförfrågan den 5 februari. Datumet är satt för att det ska finnas tid för kunden att ta reda på sina inkomstuppgifter och för handläggarna att administrera dessa.

På korttidsvistelseplats/dagverksamhet betalas avgift för kost. Kostavgifter omfattas inte av socialtjänstlagens regler om avgiftsutrymme och högsta avgift (maxtaxa). Avgift för trygghetslarm omfattas däremot av avgiftsutrymme och maxtaxa. Det innebär att avgiften för trygghetslarmet kan bli lägre än den preliminära avgiften på 195 kr/månad.

Ränteinkomster och överskott kapital för 2013 kan kunden få uppgift om i januari vid kontakt med sin bank. Socialkontoret får uppgift från Skatteverket om taxeringsåret 2012. Kunden har därmed nyare uppgifter. Vill kunden hellre vänta och få inkomstuppgifterna hemskickade från banken är det alltid möjligt att meddela dessa i efterhand till socialkontoret. Direktnummer till aktuell handläggare står på avgiftsbeslutet som skickas till kunden efter avgiftsberäkningen i mars.

Socialkontoret hämtar maskinellt in uppgift på pensioner som utbetalas av Pensionsmyndigheten, detta framgår också på inkomstförfrågan. Pensionerna kan ändras från år till år beroende på hur kunden valt att ta ut sina privata pensioner, om kunden har sådana.

När det gäller äldreboende är matkostnaden 3 060 kr/månad. Omvårdnaden kostar maximalt 1 776 kr/månad (år 2014). Hyra för bostaden kan variera beroende på storlek och standard. Tilläggsavgiften (som är frivillig) kostar 408 kr/månad. Kostnaden för tilläggsavgiften motsvaras helt av de avgifter upp till högkostnadsskyddet som landstinget tar ut för dessa förmåner. Väljer kunden att betala tilläggsavgift är det äldreboendet som tillhandahåller de föreskrivna läkemedel som kunden är i behov av. Vid flytt till äldreboende informerar alltid boendechefen om den frivilliga tilläggsavgiften. Tilläggsavgiften inkluderar följande:

* Landstingskommunal hälso- och sjukvård upp till högkostnadsskyddet

* Föreskrivna läkemedel upp till högkostnadsskyddet

* Sjukresor som subventioneras av landstinget upp till högkostnadsskyddet

* Kommunal fotvård vid sjukvårdande behandling eller förebyggande fotvårdsbehandling initierad av boendechef eller sjuksköterska

* Nödvändig tandvård upp till högkostnadsskyddet samt egenavgifter för sjukresor till denna tandvård, förutsatt att kunden har tandvårdsstödsintyg (gröna kortet).

Makars och registrerade partners inkomster räknas samman och delas vid avgiftsberäkningen. Det stämmer att det gått ut inkomstförfrågan till båda. Maka/make/registrerad partner räknas som medsökande. Det går bra att endast fylla i en inkomstförfrågan eftersom det finns två kolumner, en för sökande och en för medsökande.

Rekommendationen är alltid att kunden skickar in inkomstförfrågan för att avgiftsberäkningen ska ske utifrån aktuella och korrekta uppgifter. Vill kunden inte lämna inkomstuppgifter finns en särskild ruta att kryssa i. Kunden accepterar då att betala maxtaxa. Kontakta gärna din avgiftshandläggare vid frågor om avgiftsbeslut och/eller inkomstförfrågan.

Christer Marklund

Enhetschef administration, ekonomi/avgifter

Socialkontoret, Skellefteå

Bildmontage. Arkivbild:TT
Bildmontage. Arkivbild:TT
Läs mer om