Det ligger i nyliberalismens idé att de ekonomiska intressena, ägandet och marknaden, ska öka sin makt på politikens bekostnad. Som en följd av detta synsätt ska den politiska demokratin i huvudsak representera och inte göra anspråk på att leda och styra i någon större utsträckning.
Mot den bakgrunden har jag 2010-2012 ställt frågor om utredningen av Norrans åsiktsredaktion.
Svaren har varit undvikande och vad jag förstår så blev det inte någon synbar skillnad mot tidigare. Två ledarskribenter som tidigare. I stort sett samma utrymmen och lite nya grepp i nätdebatten.
Som prenumerant av pappersnorran läser jag ledaren, debatt och insändare varje dag. Ofta är det givande läsning. Främst insändarna och jag känner att det borde finnas underlag för fler och längre insändare.
Men ledarna verkar bli allt mera befriade från åsikter. Ibland med förträfflig bakgrundsbeskrivning till ett ämnesområde. Även hyggligt goda analyser förekommer. Men allt som oftast saknas en åsikt i den politiska frågan.
Kan det vara en konsekvens av det liberala dilemmat, det vill säga att så långt som möjligt avskärma politiken från att formulera och genomföra ledande politiska ingrepp i marknaden – att ledarskribenter av den liberala sorten ägnar sig mest åt att problematisera?
Kanske går det så långt att vi får se Norrans ledarskribenter i förstamajtågen, bärande helt blanka plakat?
Hans-Erik Persson
Burträsk
SVAR DIREKT:
Som frisinnad länstidning har Norran en viktig roll att både granska makten och upprätthålla ett demokratiskt samtal, men också att erbjuda ett alternativ till de idéer som dominerar den lokala samhällsdebatten.
För att klara den uppgiften får tidningen inte falla till föga och bli ett språkrör för något enskilt parti, men inte heller tappa sin själ och falla in i förstamajledet.
För ett par år sedan granskade Norran tillsammans med sina ägare, stiftelsen Skelleftepress, sina egna intentioner. Möjligen är det utfallet av den utredningen som Persson efterfrågar i sin insändare.
Vi landade då i att frisinnet är ett viktigt ideologiskt begrepp, som beskriver vad tidningen står för. För oss innebär begreppet frisinne att vi vill granska makten, värna folkhälsan, visa respekt för människors existentiella frågor och lyfta fram entreprenörskapets betydelse för samhällsutvecklingen.
Som frisinnad tidning ställer vi oss därmed kritiska till de former av liberalism som ifrågasätter behovet av demokratiska spelregler inom ekonomin eller en omfördelningspolitik som bekämpar fattigdom.
Det kan hända att Hans-Erik Persson inte uppskattar denna ideologiska grundhållning och att han tycker att Norrans politiska redaktörer driver fel frågor. Om så är fallet är han välkommen att uttrycka sina åsikter i Norrans olika forum, på insändarplats i tidningen eller via webben.
Andreas Westerberg
Ordförande för stiftelsen Skelleftepress