Avvecklas kommer de att göra av olika orsaker som ålder, miljökatastrofer och ekonomi.
Tysklands avvecklar sina 17 kärnkraftverk fram till 2022 till en beräknad kostnad av 650 miljarder kronor. I hela Europa går energiföretagens ekonomi kräftgång och lönsamheten faller.
Det beräknas kosta att det 136 miljarder att avveckla våra tio kärnkraftverk. Den summan anser vissa vara för låg, 20 miljarder kronor till kan behövas. Nu har Sverige en kärnkraftsavfallsfond på 57,9 miljarder kronor.
Om man jämför med Tysklands 17 kärnkraftverk och avvecklingskostnader på 650 miljarder med Sveriges tio kärnkraftverk och 156 miljarder i avvecklingskostnader ser man direkt att något inte stämmer. Att olikheter mellan länderna skulle förklara skillnaden tror jag inte på.
Skellefteå Krafts intäkter minskar några revolutionerande och nya intäktskällor inom energiområdet är inte i sikte. Det intressanta är för Skellefteå kommun, som äger Skellefteå Kraft, är vad som hur man ska hantera sina ägarandelar på 7,7 procent i Forsmark 1, 2 och 3.
Hur mycket kommer det att belasta kommunens ekonomi? Avvecklingen av dessa kommer att ske i framtiden, men vad kostrar det då, inte blir det billigare och kommer svenska staten att bidra ekonomiskt? Och hur ansträngd är då ekonomin för Sverige när det sker?
Att försöka sälja ut sin andel ter sig omöjligt, vem vill köpa förluster? Här behövs en riskanalys för Skellefteå kommun och dess finanser.
Har man redan ett svar på detta, så bör skattebetalarna få vet hur det förhåller sig?
Lennart Gustavsson
Tuvan
Insändarsvar:
Skellefteå Kraft äger 1,3 procent i kärnkraftreaktorerna Forsmark 1 och 2, samt 3,1 procent i Forsmark 3. Totalt motsvarar detta en produktion på 63 MW och cirka 500 GWh.
Liksom alla kärnkraftägare är vi skyldiga att betala kärnavfallsavgift som bland annat ska täcka kostnader för en säker hantering och slutförvaring av restprodukter och en säker avveckling och rivning av anläggningarna. Hur stor avgiften ska vara beslutar regeringen varje år, efter förslag från Strålsäkerhetsmyndigheten.
Kärnavfallsavgiften och eventuella framtida tillkommande kostnader för avveckling av anläggningen hanteras inom ramen för Skellefteå Krafts omsättning. För perioden 2015-2017 motsvarar Skellefteå Krafts avgift 3,9 öre per producerad kWh.
Någon riskanalys, utifrån det scenario som insändarskribenten målar upp, har Skellefteå Kraft inte gjort. Däremot följer vi förstås utvecklingen i vår omvärld noggrant. Skellefteå Kraft ser ingen anledning att i dagslaget ifrågasätta avgiftens storlek eller myndighetens bedömning.
Forsmark är den modernaste kärnkraftanläggningen i Sverige och sannolikt den som kommer att verka längst. Skellefteå Kraft utgår ifrån att anläggningen får tjäna hela sin tekniska livslängd och att avvecklingskostnaderna då kommer att vara fullt finansierade.
Insändarskribenten lyfter även frågan om hur sannolikt det är att någon vill köpa Skellefteå Krafts andel i Forsmark.
Just nu pågår en omställning av energisystemet i Sverige, ett arbete som i stora stycken är kopplat till den politiskt tillsatta Energikommissionen, vars syfte är att åstadkomma långsiktiga spelregler för hela energisektorn.
Innan de nya spelreglerna finns på plats är det osannolikt att någon aktör finner incitament till att investera i kärnkraft.
Hans Kreisel
Koncernchef, Skellefteå Kraft