Jag är en gammal jägare som i många år har sålt jaktkort i ett litet jaktvårdsområde inom Skellefteå kommun.
Det har aldrig varit något problem. Korten har sålts mot kontant betalning. Men nu vägrar den bank vi anlitar att ta emot de kontanter vi vill sätta in på vårt konto. Man menar från bankens sida att den som vill jaga bör kunna sätta in pengar direkt på vårt bankgiro och därmed få rätt att jaga.
Nu är det dock så att vi som säljer jaktkort har regler som liknar bankens. Vi ska kräva att köparen visar upp godkänd id-handling samt kvitto på att det statliga jaktkortet är betalt. Om allt verkar OK så skriver vi manuellt ut jaktkortet och köparen får omedelbart sin handling beträffande jakträtten.
De händer ibland att någon som spontant tittar in för att köpa jaktkort räknar med att kunna betala via sin mobiltelefon. När han försöker visar det sig att vi inte har någon mobiltäckning i byn.
Jag har sökt råd på Skellefteå kommuns hemsida beträffande problem med kontanthantering. Det enda jag hittat där är råd till kommunens egna tjänstemän. Jag kunde naturligtvis ha ringt kommunen och bett att få tala med någon konsumentinformatör, men eftersom det förmodligen finns 100-tals föreningsmänniskor med liknande problem så vore det kanske bra om kommunen kunde ge allmänna råd här i Norran.
Jag har på nätet hittat förslag till lösningar på problemet med kontanthanteringen. Dessa lösningar gäller dock i regel hur man kan ta ut kontanter via bankomater.
För mig som föreningsrepresentant gäller det att få råd beträffande hur man ska kunna sätta in kontanter på sitt konto.
Inbrottsligor man läser om i Norran har kanske lärt sig att föreningar ute i kommunen får mer och mer välfyllda kassaskrin i hemmen.
Hur?
Svar direkt
Tack för din fråga och vad bra tänkt att be om ett insändarsvar i detta ämne! Jag ska försöka reda ut ansvarsfrågan och hur du går vidare med detta.
När Svensk kassaservice lades ner 2008 ersattes lagen om grundläggande kassaservice med ett politiskt mål: Oavsett var i landet du bor och verkar ska du ha tillgång till grundläggande betaltjänster till ett rimligt pris. Med grundläggande betaltjänster menas:
* Möjlighet att ta ut kontanter
* Möjlighet att betala räkningar
* Möjlighet för företagare och föreningar att sätta in dagskassor på bankkonto.
Det är länsstyrelsen som ska bevaka att tillgången till de grundläggande betaltjänsterna i länet uppfyller behoven i samhället.
Därför uppmanar jag dig, och andra som upplever samma sak, att anmäla ditt problem till länsstyrelsen så det kommer fram att det inte fungerar som det ska där du bor.
Länsstyrelsen har dessutom en särskild kontaktperson i varje län för detta, så ta kontakt och för fram dina åsikter! Min uppmaning gäller förstås även konsumenter som på grund av olika skäl, till exempel ålderdom eller funktionshinder, inte kan använda de digitala betalalternativ som finns och där de grundläggande betaltjänsterna inte uppfyller behovet.
Det finns en ganska färsk rapport, Bevakning av grundläggande betaltjänster, som kan vara intressant för dig att läsa. Kontakta oss för att få tag i den eller sök fram den på webben.
Hör gärna av dig till länsstyrelsen eller oss konsumentvägledare för vidare diskussioner.
Karin Lindmark
Konsumentvägledare
Skellefteå kommun