Patrik Larsen, Mark- och exploateringschef, Skellefteå kommun. Tack för ditt svar på min insändare den 16 november – den om något ofullständigt. Men vi medborgare bör få ett tydligare svar.
Min fråga var både rak och enkel. Vad kommer de nya områdena på Falkträskområdet att kosta? Både ur ett övergripande perspektiv men också per tomt?
När det kommer till frågan om själva miljöpåverkan, uteblev ditt svar helt. Istället hänvisar du till en förstudie.
Är ni säker på att sjön inte kommer att påverkas? Hur stora infiltrationssjöar ska ni anlägga, och var placeras dessa i området?
Hur mycket av närliggande skog kommer att dö när ni sänker grundvattnet med 2,5 meter? Hur påverkas befintliga byggnader i området?
Vad gör ni aktivt för att fortsättningsvis hindra en överetablering av bostäder med tillhörande miljöpåverkan samt bevara Falkträskområdet som en välbesökt sommaridyll för badgäster, skogsvandrare och de som har sina fritidstugor invid sjön.
Frågorna minst lika många som ingreppen på miljön.
Badar gärna i Falkan fortsättningsvis.
Svar direkt
Kostnaden för utbyggnad av infrastruktur i nya områden ska täckas av intäkterna från tomtförsäljning och detta gäller även för nya Falkträskområdet. Exakt kostnad för utbyggnaden är dock ännu inte känd och tomtpriset är heller inte beslutat.
Vad gäller påverkan på miljön i området har en konsultutredning genomförts för att utreda eventuell påverkan på sjön och bäcken. Denna har kommit fram till att varken sjön eller bäcken påverkas i någon större utsträckning och det finns heller ingen anledning att i nuläget misstänka att denna slutsats inte stämmer.
Fyra dammar och ett flertal diken ska byggas för att hantera och fördröja dagvattnet både från det befintliga området och från de nya tomterna.
Dammarna kommer att placeras i anslutning till bäcken. Storleken på dammarna kommer att variera och kommer att detaljstuderas då området detaljprojekteras.
Det kan hända att växande skog påverkas av grundvattensänkningen. Stora delar av området som påverkas av grundvattensänkningen kommer dock att vara tomtmark och parkmark där avverkning av befintliga träd ändå kommer att krävas.
Den skog som blir kvar kommer sen att observeras och gallras utifrån behov och återplanteras om så krävs.
Enligt den konsultutredning som gjorts ska risken för påverkan på befintliga byggnader med anledning av grundvattensänkningen vara minimal.
Du ställer ett antal frågor varav vissa är svåra att besvara utförligt och detaljerat på insändarplats där textmängden är begränsad. Har du ytterligare frågor eller önskar mer detaljerade svar får du gärna ta kontakt med mig eller läsa mer om detta i de aktuella planhandlingarna.
Patrik Larsen, Mark- och exploateringschef Skellefteå kommun.