Hur kan en chef lägga ner ett helt högstadium?

Insändare. Det är mycket tveksamt att en tjänsteman ska kunna ta det beslutet själv och inte våra folkvalda politiker, menar skribeten. Vad tror du?

Foto: Norran

Not Found2016-04-28 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Furuskolans årskurser 7–9 ska flyttas till Bolidenskolan. Det har förvaltningschef Anders Bergström beslutat. Anledningen till detta är att det saknas flera behöriga lärare.

Att flytta ett högstadium är ett stort beslut, och innebär i praktiken en nedläggning. Det är mycket tveksamt att en tjänsteman ska kunna ta det beslutet själv och inte våra folkvalda politiker.

Förvaltningschefen ska på delegation åtgärda bristen på behöriga lärare, säger tillfällige ordföranden i barn- och grundskolenämnden, Fredrik Stenberg (S), i Norran den 20 april.

Om förvaltningschefens delegation är att åtgärda bristen på behöriga lärare så har han misslyckats. Anders Bergström har inte åtgärdat bristen på behöriga lärare utan helt enkelt lagt ner ett högstadium och därmed är problemet ur världen. Man amputerar inte en hand för att man har ett sår på fingret.

Lärarbristen i Sverige har diskuterats i flera år och kan knappast ha kommit som en överraskning för tjänstemännen på skol- och kulturkontoret i Skellefteå.

Har man aktivt arbetat med rekrytering, samordning av undervisning och omskolningsmöjligheter i kommunen de senaste åren för att förebygga denna lärarbrist?

Nedläggningen av högstadiet på Furuskolan i Jörn är tragisk. Men innebär detta att man kommer att använda argumentet, brist på behöriga lärare, för att lägga ner andra skolor i kommunen kommande år istället för att fullgöra det uppdrag man fått av för- och grundskolenämnden – att åtgärda bristen på behöriga lärare?

Jörnsbo

Svar direkt

Vi förstår Jörnsbornas oro över att årskurs 7-9 flyttar till Boliden. Samtidigt blir vi bekymrade när en del vuxna har svårt att se elevernas skolvardag. Eleverna får inte den utbildning de är garanterade, utan istället är ortens högstadium årskurs 7-9 viktigare än varje enskild elevs framtid.

Det är bristen på behöriga lärare och hög omsättning av lärare som gör att jag, skolledningen och barn- och grundskolenämnden är mycket oroade över kvaliteten på undervisningen.

Rektorer i Jörn har under lång tid haft stora svårigheter att rekrytera behöriga lärare, och under det senaste halvåret har de knappt fått några sökande till tjänsterna. Jag vet att alla vikarier gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar. Men nu är situationen allvarlig.

Beslutet att flytta högstadiet fattas med stöd av skollagen och på delegation från barn- och grundskolenämnden av mig som förvaltningschef. Sedan sker en delgivning till nämnden på deras möte i maj.

Men det är som du skriver lärarbrist i hela landet, och det saknas ett stort antal lärare i Sverige under de kommande åren. Bara i Skellefteå beräknas vi under åren 2016-2020 behöva ytterligare cirka 300 medarbetare i våra verksamheter. Så vi kommer att göra allt vi kan för att rekrytera medarbetare.

Vi arbetar på olika sätt för att få universitet att starta lärarutbildningar på Campus i Skellefteå och rekrytera nya medarbetare. Exempelvis får alla förskolelärare som går ut vid årsskiftet på Campus tillsvidareanställning i Skellefteå kommun. Det finns en politisk vilja att göra samma sak för lärare och fritidspedagoger.

Anders Bergström

Förvaltningschef skol- och kulturkontoret

Skellefteå kommun

undefined
undefined
undefined