För en tid sedan besökte jag en av Skellefteå kommuns återvinningscentraler. Jag blev då fundersam över säkerheten för oss som lämnar material i de containrar som står uppställda.
Av den anledningen vill jag att den ansvarige på Skellefteå kommun svarar på några frågor.
* Lock på containrar . De stora containrarnas lock hissas upp med någon typ av hissanordning. När man kastar ner återvinningsmaterial i containern befinner man sig i praktiken under hängande last, det vill säga under ett lock som kanske väger mer än 500 kg.
Det vore rena dödsfällan om hissanordningen skulle fallera och locket falla igen. Alla hissanordningar där personer kan befinna sig i riskområdet brukar (skall) vara regelbundet besiktade och godkända av en auktoriserad besiktningsman. Är dessa containrars hissanordningar besiktade och godkända?
* Fallskydd/ räcke. Där det finns risk för fallolyckor, till exempel balkonger och byggnadsställningar finns krav på hur högt skyddsräcket skall vara. På min återvinningsstation är containrarnas djup uppskattningsvis närmare tre meter. Kanten på containern, där man kastar i, är bara ca 70 cm hög. Är detta godkänd räckeshöjd?
* Containrarna. Vid något tillfälle har det varit en 30 cm bred springa mellan en container och rampen där man går. Detta innebär risk för att någon kan kliva fel och trampa ned i den två meter djupa springan. En mindre person skulle kunna falla ned. Hur är rutinerna för att kontrollera att containrarna hamnar rätt?
Återvinnare
Svar direkt
Det är bra att du är intresserad av säkerheten vid besök på återvinningscentralerna. Det är en viktig fråga som vi ständigt arbetar med.
* Lock på containrar .Vi kan informera att samtliga lock på containrar/lastväxlarflak är försedda med spärr. Det finns dessutom en kuggspärr på vajerspelet.
Vid varje öppethållande kontrollerar personalen lock och containrar. Vid eventuella fel skickas containrar till verkstad. Samtliga vajerspel är CE märkta, godkända och besiktigas enligt lagkrav.
* Fallskydd/ räckepå kommunens återvinningscentraler finns idag på fyra av kommunens åtta centraler. Samtliga centraler kommer att förses med räcke under året.
I Sverige är ett antal olika höjder godkända av olika lokala arbetsmiljöinspektörer. Godkända höjder varierar alltifrån 60 cm till 120 cm från mark. I Skellefteå har vi räcken med en höjd på 100 cm från mark. Branschrekommendationerna är 80 cm från mark.
* Containrarnaska stå tätt mot ramp. Vi ska givetvis se över våra rutiner så att det inte lämnas något utrymme mellan container och ramp .
Tommy Marklund, Enhetschef Avfall, Skellefteå kommun