Insändare. Lagen ska vara lika för alla, heter det. Gäller den även för Skellefteå kommun?
Statsbidragsmiljonerna till de enskilda vägarna för 2015 har landat på kommunens konto. Men byvägarna kommer inte att grusas. Det beslutade Tekniska nämnden redan förra våren.
För att få statsbidrag för vägunderhåll måste vissa krav uppfyllas. I en skrivelse gällande omprövning av bidragsrätt för vår enskilda väg skriver Trafikverket att verket bland annat granska följande punkter:
Grusslitlager och beläggningsslitlager. Diken och kantskärning, så att fungerande avvattning finns. Trummor ska vara rensade och fungera. Röjning till två meter från vägkant
Om tekniska nämnden beslutat att inte grusa några vägar, hur kan man, trots detta regelbrott, kvittera ut bidraget?
Enligt boken Enskilda vägar, som Lantmäteriet, Vägverket och Riksförbundet Enskilda Vägar gett ut, bör slitlagret vara minst fem centimeter tjockt - för att det ska finnas tillräckligt med material för att sladda eller hyvla vägen, samt för att klara trafikens slitage.
Statsbidragen är till för att folk ska bo på landet, men fungerade vägar är viktigt även för skogsindustrin.
Jag tycker synd om de hyvelförare som inom kort ska hyvla till lersmeten i ett hopplöst försök att få vägen att hålla hela sommaren - trots att inte längre finns något väggrus kvar.
Om en privatperson får ut statbidrag på felaktiga grunder är det bara att betala tillbaka, i värst fall böta eller skaka galler. Visst gäller lagen lika för alla?
Kan inte kommunen behålla infrastrukturen på lansbygden bör ni i tekniska nämnden fundera på att lämna era uppdrag och lämna över till andra.
Det verkar som om ert enda intresse är att satsa alla pengar i Skellefteå centrum.
Hans-Erik Eriksson
Talludden
Svar direkt
Samhällsbyggnad gator och parker underhåller idag 92 mil enskilda vägar i kommunen.
Vi gör det som entreprenör till de vägföreningar, där markägarna i grunden är dess rättmätiga ägare.
Stadsbidraget som varje enskild väg är berättigad till blir ersättningen till kommunen.
Om det skulle vara så att man inte är nöjd med kommunens sätt att sköta vägarna så är det inget som hindrar att man återta vägen och få bidraget utbetalt till sin vägförening.
Därefter är man fri att själv sköta den.
Stadsbidraget är cirka 12 miljoner kronor för innevarande år och kommunen bidrar med lika mycket.
Det är alltså inte frågan om att kommunen gör några vinster på vägarna som kan nyttjas till andra faciliteter utan det är vägföreningarna som får ett extra årligt tillskott av kommunen på cirka 12 miljoner kronor till vägunderhållet.
Tyvärr så får också våra verksamheter av och till bidra till de besparingar som kommunen av olika anledningar måste göra för att klara den slutliga budgeten.
I fjol var ett sådant år då gator och parker fick ett tufft besparingskrav.
Efter samråd med Trafikverket så kunde vi, bland alla andra besparingar, även få klartecken får att dra ner på grusningen av de enskilda vägarna - när det bara skulle gälla för år 2015.
Det var något som vi i verksamheten inte alls gillade, eftersom vi vet att all besparing på underhåll medför att det kommer surt efter och på längre sikt ökar kostnaderna. Men trots ihärdiga påstötningar så gavs till sist inga andra alternativ.
Grusningen för 2016 däremot, påbörjas så snart väder och tjäle tillåter.
Lars Pettersson
Verksamhetschef produktion gator och parker, Skellefteå kommun