Höghushysteri i stan

Skellefteå. Inte fel att bygga på höjden, men placera husen rätt.

Not Found2015-08-29 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att av prestigeskäl ha spolierat möjligheten att på Erikslid skapa en komplett stadsdel med cirka tusen nya bostäder - och därmed lagt grunden till en teoretisk möjlighet att uppnå befolkningsmålet på 80 000 invånare har kommunledningen fått kalla fötter.

Nu försöker man reparera skadan genom att ändra detaljplaner och pressa in höghus i centrala lägen. Kommunen tänker sälja parkmark vid Viktoriabrons södra brofäste för att en entreprenör där ska bygga två höghus.

I kommunens översiktsplan avrådes tung bebyggelse på grund av extremt dåliga grundläggningsförhållanden.

Vid norra brofästet, på Strömsörtomten, råder byggförbud på grund av störningar från E 4, med höga värden på avgaser, partiklar och buller. Att i stort sett samma höga värden finns vid södra brofästet tycks inte bekymra kommunen.

Genom en mycket subjektiv bedömning av diffusa kriterier har man dragit den absurda slutsatsen att två höga punkthus, till stor del placerade på parkmark, i ett homogent småhusområde inte påverkar miljön. Därför bortfaller kravet på en miljökonsekvensbeskrivning.

Kommunen hävdar att höghusen får stor positiv påverkan på stadsbilden, när det i verkligheten är tvärt om.

Höghusen kommer att se helt malplacerade ut och ge bebyggelsen vid södra brofästet svår slagsida. Dessutom förstörs den i dag vackra vyn mot älven med St Olovs kyrka genom husens placering och dess bullervallar och bullerplank.

Den goda bebyggda miljön på området försvinner om höghusen byggs.

Att bygga på parkmark är för övrigt en dödssynd. Parkmark läggs inte ut på måfå utan är resultatet av en noggrann avvägning mellan bebyggelse och fria ytor.

Det är inte fel att bygga höghus, men det krävs djupa insikter i stadsbyggnadskonst för att placera dem rätt. Några sådana insikter tycks tyvärr inte finnas bland kommunens planerare, vilket även tydligt visas av vad som nu sker i kvarteren Oden och Heimdall.

Per Tobé, Skellefteå

Läs mer om