Hög tid att öppna mottagningen på öron-näsa-hals

Not Found2017-05-23 11:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har snart gått ett år sedan läkarmottagningen på öron-näsa-hals i Skellefteå och Lycksele stängdes. Karin Lundström (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden meddelade i samband med beslutet att kapacitet fanns på Norrlands universitetssjukhus och att det inte skulle bli någon påverkan på vården. Hur har det då gått?

* Den genomsnittliga kölängden under sex månader innan nedläggningen var 960 personer. Efter stängningen har kötiderna ökat stadigt och är nu drygt 1 900 personer, alltså en fördubbling av kön. Dessutom så växer kön ständigt.

* Innan stängningen klarade landstinget patientgarantin i nästan 80 procent av fallen. Nu klarar landstinget vårdgarantin i cirka 50 procent av fallen. Något förenklat kan sägas att ungefär varannan patient får vänta mera än tre månader på att få hjälp. Dessutom behöver patienterna åka till Umeå.

* Norrlands universitetssjukhus klarar inte av patienttillströmningen och har därför tvingats överföra patienter till andra kliniker (som barnkliniken i Skellefteå). Utan detta hade kötiderna varit mycket längre. Samtidigt lider dessa kliniker av oplanerad patienttillströmning.

* Norrlands universitetssjukhus har använt en mycket stor mängd stafettläkare efter nedläggningen i Skellefteå och Lycksele.

* Hälso- och sjukvårdsnämnden visar än en gång ett stort underskott där stängningen på öron-näsa-hals bidrar till det underskottet. (Landstinget förlorar 5,6 miljoner kronor per år på grund av nedläggningen och den totala samhällsekonomiska förlusten uppgår till drygt 15 miljoner kronor per år.)

Ska vi acceptera detta?

Karin Lundström har lovat att öppna läkarmottagningen på öron-näsa-hals i Skellefteå. Det börjar vara dags för det nu.

Tills vidare föreslår jag att alla som behöver hjälp använder sig av vårdgarantin och beställer vård hos annat landsting eller i privat regi.

PN

Svar direkt

Läkarmottagning med specialistläkare inom audiologi bedrivs i Skellefteå tre dagar i månaden. Till detta kommer också en omfattande mottagningsverksamhet vad gäller utprovning av hörapparater. Verksamheten i Skellefteå är en viktig aktör för att minska kön för hela länet när det gäller hörapparater. Även logopediverksamhet finns i Skellefteå.

Två dagar varannan vecka utförs operationer av polikliniska patienter inom öron-näsa-hals i Skellefteå. Detta motsvarar behovet av polikliniska operationer för Skelleftepatienter.

Sömnutredningar och utprovning av C-pap-hjälpmedel görs på andningsenheten i Skellefteå. Vad gäller C-pap utprovning så finns det en kö och där bidrar också Skellefteå med köbearbetning för hela länet.

Specialistläkarmottagningen för övriga öron-näsa-hals -patienter finns på Norrlands Universitetssjukhus. Vad gäller stafettläkarkostnaderna och följsamheten till budget för öron-näsa-hals -verksamheten så har det kraftigt förbättrats. Jämfört med 2015 är kostnadsminskningen för stafettläkare cirka fem miljoner kronor.

Den långsiktiga planen är att utöka läkarmottagningen vid Skellefteå lasarett. Men jag står fast vid att det inte är långsiktigt hållbart att bedriva specialistverksamhet baserat på stafettläkare.

Karin Lundström (S)

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer om