Hög tid att lösa de verkliga problemen i vården

Foto: Bertil Ericson / TT.

Foto: Bertil Ericson / TT.

Foto: Foto: Bertil Ericson / TT.

Not Found2016-05-06 17:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändare . Att sjukvården i Västerbotten är i kris inser väl alla som drabbas. Bristen på läkare, sjuksköterskor och vårdbiträden är en katastrof för både landstinget och kommunen, men också för näringsidkare och industriföretagen. Vad gör politikerna i landsting och kommun för att lösa problemen? Deras enda lösningar verkar vara nedskärningar och besparingar.

Ska det vara så svårt att förstå att besparingar och neddragningar inte ger fler läkare, sjuksköterskor eller vårdbiträden. Det är dags att ta tag i grundproblemen. Varför fattas så många läkare i vården? Varför finns så många stafettläkare med oförsvarbart höga löner?

Gör en kraftfull satsning och öka antalet utbildningsplatser för läkare och sjuksköterskor. Ge sjuksköterskorna mänskligare arbetsförhållande och rimliga löner. Läste i Norran den 8 april att kommunen beslutat minska antalet utbildningsplatser i vård och omsorg från 50 till 30 platser. Vad jag förstår beror detta inte på för få sökande. Hur kan man fatta ett så ansvarslöst beslut, när behovet av utbildad personal är så stort.

Sommarstängning av avdelningar har återkommit varje år för att göra besparingar och av brist på personal. Detta löser inga problem på sikt. Nu ska öron/näs/hals flyttas till Umeå, även det på grund av personalbrist och besparingar. Att flytta resurser från Skellefteå till Umeå och därmed ytterligare försämra den redan bottenkörda vårdsituationen i Skellefteå är väl ett klart tecken på bristande ansvar och planeringsförmåga.

Vad ni aldrig presenterar är de ökade kostnaderna för resor mellan Skellefteå och Umeå. Det är på sin plats att ni redovisar för skattebetalarna den totala nettobesparingen.

GE

undefined
Foto: Bertil Ericson / TT.
Läs mer om