Hånfullt att hänvisa till Umeå

Bildmontage. Arkivbild: TT

Bildmontage. Arkivbild: TT

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-11-01 02:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har vi lika Umekuvade sossar i kommunledningen som i landstinget? Vad ska man annars tro när sossarna mycket lättvindigt avfärdar en motion om hospice/palliativ vård i Skellefteå?

Jag läser Norran i tisdags och blir duktigt upprörd. Skelleftesossarna hänvisar i stort till att vården här är bra. Har de verkligen koll?

Och i övrigt hänvisar de till att gamla och dödssjuka kommunbor kan få sista vården i Umeå.

Men det är just det som inte ska behöva ske. Den här kommunen är nog stor, äldretät och rik att kunna ta hand om sina egna.

Det händer dagligen att patienter från norra länsdelen skickas till sjukhuset i Umeå när vård och ingrepp lika gärna kan göras här.

Patienterna skickas söderut för att fylla upp besökande- och vårdstatistik på det tynande universitetssjukhuset. Vare sig Västernorrland, Jämtland eller Norrbotten skickar patienterna till Umeå, om de inte absolut måste, eftersom de själva kan ge den vård som behövs.

Därför blir ett område som vårt, norra delen av Västerbotten, lidande. Här har vi inte landstingspolitiker, och tydligen inte kommundito heller, som kan sätta emot.

Det är alltså alltid ett hån att hänvisa våra medborgare till Umeå när vården lika gärna kan ske här. Och ingen ska behöva dö där bara för att vi har kuvade S-politiker i Skellefteå.

Lennart Marklund, Skellefteå

SVAR DIREKT

Den palliativa, lindrande, vården som ges i Skellefteå kommun har som målgrupp vuxna personer med en livshotande sjukdom som inte kan botas och har behov av bestående insatser av både hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Det är behandlande läkare som ska göra bedömningen om personen är döende. Ingen ska behöva dö ensam om inte hon eller han vill det.

Vården ska ges med hög kompetens. Om personen önskar så ska vården erbjudas hemma i invand miljö, eller om det känns otryggt kunna få vården på annan plats där kompetens finns. Information och stöd till närstående ska även finnas.

Kommunen och landstinget samarbetar på ett bra sätt för att ge en god palliativ vård, och dessutom kan även palliativ vård ges på Hospice Axlagården i Umeå. Den har en stiftelse som är ägare.

Den vårdfilosofi som gäller för Skellefteå kommun, landstinget och Hospice Axlagården är att alla ska få ett tryggt och värdigt avslut på livet med ett palliativt förhållningssätt.

Socialnämnden beslutade den 30 september att avslå en motion om att utreda behovet av ett hospice i Skellefteå. Motionen ska slutligen avgöras i kommunfullmäktige. Motionen är inte lättvindigt avfärdad.

Personalen strävar alltid efter att ge insatser med hög kvalitet i livets olika skeden och även i livets slutskede. Alla ska få ett värdigt avslut på livet.

Kommunens äldreomsorg får ofta positiva synpunkter på att personalen gör ett bra jobb och vår ambition är att alltid göra verksamheten än bättre för de innevånare som behöver oss.

Kenneth Fahlesson

Ordförande socialnämnden, Skellefteå kommun

Bildmontage. Arkivbild: TT
Bildmontage. Arkivbild: TT
Läs mer om