”Flera skolors omklädningsrum i Skellefteå kommun saknar duschväggar. Detta gör att det blir en väldigt otrygg miljö på skolorna för eleverna. Vissa väljer att inte delta på idrotten och väldigt många väljer att inte duscha, trots att de deltagit på lektionen, vilket är väldigt ohygieniskt, vilket i längden kan leda till utanförskap.
Man är väldigt utsatt i ett omklädningsrum när det finns mobiltelefon i varje ficka. Det är ert ansvar att se till att kränkningar och trakasserier inte förekommer på skolorna. Ni är ansvariga för det och vi tycker inte ni prioriterar rätt. Ungdomars trygghet borde gå först.”
Så står det i en motion till ungdomsfullmäktigedagen i februari 2018. Den var undertecknad av 60 elevrådsrepresentanter.
Vi i Kågeskolans elevråd har kämpat med denna fråga i flera år. Och dessutom gjort en skrivelse till kommunen där vi betonar att den är ytterst ansvarig för tryggheten på skolan och att det inte får förekomma kränkningar under skoltid.
Vi får en känsla av att politikerna låtsas lyssna, men sedan skiter fullständigt i vad vi säger. Nu har ni satt ihop en arbetsgrupp som ska se över situationen på varje skola. Denna kartläggning skulle vara klar nu i vår, men än har vi inte hört eller sett något resultat från den. Det är mest en massa tomt prat och bortförklaringar.
Att värdegrundsarbetet är bristfälligt på skolan är ännu en dum bortförklaring. Värdegrundsarbetet är väldigt utbrett i skolan, från förskolan till årskurs nio. De gör allt de kan för att fostra barn och ge dem en bra värdegrund.
Tyvärr räcker inte alltid det och problemet kvarstår att elever känner sig otrygga att visa upp sin egen kropp.
Vi förstår att detta kostar pengar, men samtidigt så har politikerna uttryckt att trygghet och trivsel är det viktigaste och att det ska prioriteras.
Vi vill inte att politikerna skjuter denna fråga framåt en sekund till, för nu är vi less och sjukt besvikna!
Tyko Lindberg, Johanna Karlsson, Maja Älmeros, Kågeskolan
Svar direkt
Vi har förstått er oro och vi tar frågan om duschväggar i omklädningsrum på allvar. Det är precis som ni beskriver den största frågan på ungdomsfullmäktige. Där lyfte eleverna argument såsom otrygghet, utanförskap, diskriminering och att elever väljer att inte delta i idrottslektioner eller väljer att inte duscha efter lektionen. Det är förstås inte bra för någon.
Det har startats en arbetsgrupp som ska kartlägga alla högstadieskolor i kommunen och vilka möjligheter det finns för att kunna duscha och byta om i en miljö med så trygga och likvärdiga förutsättningar som möjligt.
Kartläggningen ska mynna ut i en åtgärdsplan för att tala om vilka lösningar som är möjliga på varje högstadieskola, på kort och lång sikt. Det kan låta enkelt, men det är inte alltid så lätt att hitta bra lösningar.
Det kommer att krävas olika lösningar på varje högstadieskola utifrån lokalernas planlösning och beskaffenhet. Ambitionen är att kartläggningen ska vara klar i höst och därefter kan åtgärder starta.
Ett lyckat exempel är den nybyggda Balderhallen där personer kan byta om i ett omklädningsrum utan att passera vare sig herrarnas eller damernas omklädningsrum för att få åtkomst till själva gympasalen.
Förutom de fysiska anpassningarna som kartläggningen kan visa behov på, så handlar det också om att skapa en god arbetsmiljö för barn och elever. Där arbetar skolorna systematiskt och kontinuerligt med värdegrundsarbete för att förebygga kränkande behandling och främja en god psykosocial arbetsmiljö.
Fredrik Nilsson, fastighetschef
Jan Söderström, verksamhetschef
Hans Pettersson, avdelningschef på kultur- och fritidskontoret