I tider då god och etisk djurhållning diskuteras är det med bestörtning jag ser att gåslever både efterfrågas och säljs här.
För att vara tydlig: det finns ingen human eller etiskt producerad gåslever. Foie gras, fet gåslever, är inget annat resultatet av tvångsgödning.
Gässen hålls i burar utan möjlighet att röra sig. Flera gånger om dagen körs ett rör ner i halsen på dem och de pumpas fulla med fett och kolhydratrik fodermassa. Målet är levern ska svälla upp till cirka tio gånger sin normala storlek. Lidandet är oerhört. Många gånger dör djuret redan innan slakt på grund av övergödning, skador på inre organ, kvävning och värmeslag.
Produktionen är förbjuden i Sverige och i ett tjugotal andra länder, men vi importerar ändå från det fåtal länder där det fortfarande tillåts.
Danmark har däremot förbjudit livsmedelsbutiker att sälja gåslever. Indien har infört totalt importförbud och Israel är på väg. Sverige ligger långt efter, trots att vi gärna slår oss för bröstet och anser oss ligga i framkant vad gäller djurskydd.
Som konsument ska du veta detta. Det finns ingen human gåslever. Foie gras är lika med tvångsmatning och synonymt med ett fruktansvärt lidande.
Jannike Lundgren, Skellefteå