Insändare. Områdeschef Lena Löfstedt har i ett brev informerat oss föräldrar om flytten av elever till Guldskolan på Risbergsgatan när Morö Backe skola ska renoveras.
Enligt kommunens regelverk är det inte aktuellt med skolskjuts utan barnen ska gå. Det jag främst vänder mig emot är att kommunen hävdar att det finns gång- och cykelbanor i området som är lämpliga för barnen att ta sig till skolan på.
Jag har själv cyklat vägen med min son plus att jag arbetar i området så jag vet hur det ser ut och barnen måste ta sig från bostadsområdet på Hedensbyn över den trafikerade Moröbackevägen för att ta sig till Risbergsgatan.
Dessutom går det ett tågspår tvärs över Risbergsgatan som barnen måste passera. Järnvägsövergången saknar bommar och det går godståg där så gott som dagligen. Jag har sett att godståg passerar här just vid 08-tiden på morgonen, vilket är en stor risk för barn på väg till skolan. Dessutom finns järnvägsspår på båda sidor av Guldskolan - vilket säkerligen ger ett spännande lekställe för dessa små barn.
Att miljön var lämpligt för gymnasieelever är en sak, men att låta barn från åtta års ålder leka i området känns inte alls säkert.
Jag har samtalat med flera föräldrar om detta och många ser sig tvungna att skjutsa sina barn om inget görs, vilket ger fler bilar i området där barnen ska cykla. Men alla föräldrar har inte möjlighet att ändra sina arbetstider efter när barnet ska lämnas och har därför inte möjlighet att skjuts.
Det blir också intressant att se frånvarostatistiken när det är 20-30 minus och snöstorm och många barn har 20-25 minuter om inte mer för att promenera till Guldskolan.
Inget föräldramöte är utlyst kring detta och inget svar har vi fått på förfrågningar angående hur man löser detta. Jag hoppas att kommunen tar sitt ansvar och besvarar detta och även lyssnar på alla föräldrars farhågor.
Förälder på Morö Backe
Svar direkt
Det händer mycket i Skellefteå nu. Vi är glada för de investeringar som görs, och vi är också medvetna om att det kan kännas lite besvärligt och spännande för både elever, och vårdnadshavare.
I sommar startar renoveringarna på Morö Backeskolan och bygget av ett nytt högstadium som ska stå klart år 2019. Under det första året kommer eleverna i årskurs 3-5 att undervisas i före detta Gulstadsgymnasiets lokaler på Risbergsgatan på Hedensbyn, bland annat på grund av begränsad inne- och utemiljö vid Morö Backeskolan under byggtiden.
Vi väljer att göra flytten för att både de som är kvar på Morö Backeskolan och de som flyttar till Guldskolan ska få en så bra verksamhet som möjligt.
Reglerna för skolskjuts är likadana oavsett var man bor i kommunen. I dessa områden finns gång- och cykelvägar och tunnel under Torsgatan, så är det inte på alla platser i kommunen.
Det är också som du beskriver att Risbergsgatan och Morö Backevägen är vanliga gator med trottoar som eleverna ska färdas på. De ska också korsa ett tågspår till industriområdet med ljus- och ljudsignal. Det andra järnvägsspåret är inte i bruk. Vi har informerat Trafikverket om att en skola öppnar i området och Trafikverket ska informera de som använder järnvägsspåret.
Det är ni som föräldrar som är bäst avgör ert barns trafikmognad och bestämmer om de behöver följas till och från skolan. Under hösten erbjuder Framtidsvägen i Skellefteå kommun Guldskolan ett samarbete med bland annat trafikundervisning för eleverna och lärarna. Pedagoger är alltid ute på gården och har uppsikt över eleverna på både fram- och baksidan av Guldskolan, och på Morö Backeskolan.
Vi har informerat via brev till alla vårdnadshavare och via skolrådet på skolan. I slutet av vecka 33 blir det öppet hus på Guldskolan. Rektorerna har planerat att ha sina ordinarie föräldramöten i början av höstterminen.
Anders Bergström, Förvaltningschef skol- och kulturkontoret, Skellefteå kommun