I Sverige fick kommunerna rätt att göra folkomröstningar år 2001, och nu har det har presenterats ett nytt utökat betänkande om demokratifrågor. Möjligheter att påverka regering och fullmäktigeförsamlingar föreslås i ett betänkande av demokratiutredare Olle Wästberg, som lett den breda och stora utredning som riksdagen beslutat om. Ett 800 sidor långt dokument överlämnades till demokratiminister Alice Bah Kuhnke den 18 januari 2016. Arbetet har pågått sedan 2014.
I denna nya tid behövs verkligen förändringar, betonar utredningen.
Som det hittills varit har riksdagspartierna/fullmäktigeförsamlingar kunnat och eller vävt in allt i sina partiprogram. Och sedan har partierna sagt att ni har gett oss ansvaret. Demokratiutredningen har nu slagit fast i sin rapport att det moderna samhället har förändrats och att folket måste få mer att säga till om.
Således anses att vissa saker ska tillfrågas befolkningen. Att partierna på 2010-talet ska hänvisa till beslut/tankegångar som togs för länge sen, eller är inbakat i ett partiprogram är förlegat. Utredningsdokumentet är mycket läsvärt. Bland annat noteras att tjänstemännens inflytande ökat kopiöst i den allt mer komplicerade värld vi lever i.
Därför en uppmaning till våra lokalpolitiker; försök inte lura befolkningen genom att säga att ni har valt oss så då måste vi ta ansvaret för både likt och olikt.
Kör inte över väljarna! Alla medborgare går inte att ta hänsyn till, men att köra över för stora grupper leder till att alltför många känner sig utanför. Och i denna nya tid kan inte samhället köra på som förr. Och kommunen behöver alla!
Och de i Skellefteå som fortfarande tror att det som var bestämt förr ska genomföras i dag är inte med i samhällsomvandlingen. Det är i dag vi lever!
Optimist