Fiske är ett av våra största fritidsintressen i Sverige och en besöksanledning för såväl utländska som inhemska turister. Fisketurismen har potential att sysselsätta många näringsidkare längs våra älvdalar och sjöar. Fisket kring lilla Mörrumsån i Blekinge omsätter till exempel 50 miljoner kronor årligen från besökande laxfiskare.
Skellefteå kommun är unik så tillvida att vi har tre vildlaxälvar i kommunen (Åby-, Byske- och Kågeälven). Åtskilliga miljoner kronor (mer än 18 miljoner bara i Byske) har under åren tillförts älvarna från kommun och länsstyrelse genom olika fiskevårdsåtgärder. Fiskevårdsområdena (FvO) har gjort ett beundransvärt jobb och genom oräkneliga ideella timmar har de arbetat för att bygga långsiktigt hållbara bestånd som är en förutsättning för en fisketurism som kan komma hela älvdalarna till del.
Byskeälvens FvO har under de senaste åren visat på en god förvaltning av sina bestånd. Ökad fiskuppgång har gjort att fisketrycket längs älven har ökat markant och det är under högsäsong kö till de bästa fiskeplatserna. Att intresset är så stort är egentligen ett tacksamt problem och det finns många konstruktiva lösningar som har prövats med framgång i andra framstående laxälvar. Det kan handla om kvoterade sträckor, höjda fiskekortspriser, lottningssystem under de bästa perioderna och sträckorna mm. Vilken lösning man väljer är egentligen inte det intressanta, det finns många bra att pröva sig fram med.
Men det som har hänt i Byskeälven och som nu ligger som hinder för dess fortsatta utveckling som fiskedestination är att det har uppstått spänningar och konflikter mellan olika grupperingar bland både fiskare och inom fiskevårdsområdet. I och med förra årsmötet införde en liten grupp fiskerättsägare med hjälp av fullmakter förändringar i förvaltningen som stred mot sittande styrelses propositioner och tidigare års förståndiga förvaltning. Förändringar som gynnar och särställer fiskerättsägares rätt till fisket gentemot den fiskande allmänheten och för hela älvdalen inkomstbringande turisters fiskande.
Den 20 mars är det återigen dags för årsmöte och nya motioner som riskerar att, som vi ser det, lägga ytterligare hinder för älvens utveckling som besöksanledning och inkomstmotor är lagda. Vi vill uppmuntra dig som fiskerättsägare att gå på årsstämman och lägga din röst för en fortsatt framsynt och förståndig förvaltning för ett hållbart bestånd och för ett fiske som på sikt kan få hela älvdalen att blomstra.
Om de lagda motionerna går igenom och årsmötet tillsätter en ny styrelse som tillåts sätta sina, egna privata intressen främst riskerar årsmötet att gå till historien som det årsmöte som satte den sista spiken i kistan för fiskevårdsområdet som förvaltningsmodell.
Havs- och Vattenmyndigheten, som är lagstiftaren på området, kommer inte stillatigande att se på om ett fiskevårdsområde missbrukar förtroendet till en decentraliserad förvaltning och kommer sannolikt att ingripa med föreskrifter som kraftigt begränsar fiskevårdsområdenas befogenheter om de inte visar sig ansvarstagande och förståndiga att själva förvalta sina bestånd. Det finns roligare sätt att bli historisk på.
Anders Cederberg,Skellefteå
Göran Hogmark,Byske
Johan Granstrand,Stensvedjan