Numera ska diabeteshjälpmedel, sprutspetsar och testmateriel, ansökas om hos vården varje gång man behöver nytt.
Förut skrev diabetessköterskan ut recept så man fick hämta ett antal gånger på apoteket, men nu skickas materialet med post och ska hämtas på postens utlämningsställe.
Inget fel med posten, men det känns förnedrande att med cirka tre månaders mellanrum måsta be om det man har rätt till. Bara för att landstinget ska tjäna pengar.
Och hur belastar det inte vården? Blev det så stor förtjänst om man räknar på antal arbetstimmar det kostar diabetessköterskorna plus frakten.
Jag vet att stomipatienter får årsförbrukningen av hjälpmedel levererad vid ett tillfälle, varför får inte vi diabetiker åtminstone tillgång till årsförbrukningen utan kontakt med vården?
Det handlar ju inte direkt om sådant man kan eller vill missbruka. Dags att landstinget ser över systemet igen, för det blev inte bra för oss brukare.
Lisa
Svar direkt:
Tack för din insändare. Vi beklagar att du inte är nöjd med vårt nya arbetssätt gällande diabeteshjälpmedel.
Den förändrade distributionen som genomfördes i april 2016 är inte något unikt för landstinget i Västerbotten utan rutiner som gäller inom fler landsting i Sverige.
En av anledningarna till förändringen är att öka patienternas service och inte bli låsta efter apotekens öppettider eller geografiska avstånd.
Vi tittar löpande över våra rutiner för att hitta de bästa arbetssätten.
Berit Johansson,Avdelningschef, Logistik/avdelning affärsutveckling, Landstinget i Västerbotten