För få bostäder för seniorer

Not Found2013-12-07 03:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antalet äldre ökar lavinartat och de som nu går i pension är den största grupp pensionärer Sverige någonsin haft.

Att vi lever allt längre är de flesta av oss medvetna om. Men det finns en grupp som inte tycks vara riktigt klar över detta, nämligen de som ansvarar för och tar beslut om att bygga de äldreboenden där det finns service som matsal, aktivitets- och samlingslokaler.

I SPF-tidningen Veteranen redovisar redaktör Jan Arleij både intressanta och skrämmande uppgifter om detta. I Västerbottens minsta kommun, Bjurholm, får endast 0,4 procent av de som är 65 år och äldre plats på äldreboende medan sju procent i samma åldersgrupp i Falkenbergs kommun har en äldreboendeplats.

Tidningen redovisar att på sex år har andelen som fått plats i äldreboende över landet minskat med nästan 25 procent. Under samma tid har andelen äldre som får hemtjänst också minskat från 9,6 till 8,7 procent. Siffrorna är sammanställda av Socialstyrelsen.

Det visar sig också att skillnaden mellan kommunerna är enorma. Det har gått så långt att på vissa håll avråds äldre från att ens ansöka om plats, då handläggarna låter dem förstå att det inte är någon idé, eftersom de ändå kommer att få avslag.

Den intressanta frågan är hur situationen är i Skellefteå kommun. Här har det gjorts vissa nybyggnationer, men här tycks det fortfarande vara mycket svårt att få en plats på äldreboende eller tillfällig avlastning för anhöriga som tar hand om de sina i hemmet.

Gruppen som är 65 år och äldre i Sverige är nu över 20 procent av befolkningen och med längre livslängd blir det samlade behovet av service bara större för varje år som går.

Astor Wikström, Skellefteå

Läs mer om