I pilotprojektet Framtidens arbetsplats provar vi inom kommunen för första gången en aktivitetsbaserad arbetsmiljö. Detta innebär att medarbetaren kan välja arbetsmiljö utifrån den aktivitet hen ska utföra och det behov av fokus uppgiften ifråga kräver.
För att detta ska fungera behöver stora delar av kontorsytan vara öppen och flexibel. Ingen medarbetare, inklusive chefer, har längre ett eget rum. Genom att till stor del använda oss av inventarier, exempelvis växter och möbler, istället för väggar har vi sänkt byggkostnaderna gentemot ett traditionellt kontor.
Resultatet blir en arbetsplats som rymmer fler medarbetare till en lägre kostnad per medarbetare. Det här är en investering som vi räknar hem inom fem år.
Ett viktigt mål i projektet är att minska kontorsytan per medarbetare i Stadshuset, vilket vi gör av två skäl:
* Minska kommunens hyreskostnader för att kunna lägga mer pengar på verksamhet i stället, exempelvis personal inom skola, vård och omsorg.
* Frigöra ytor för befintligt näringsliv och nyetableringar i attraktiva lägen. Vi har ett hög efterfrågan i hela Skellefteå på kontorslokaler.
Enbart i pilotprojektet minskar vi kommunens kontorslokaler med 2 000 kvadratmeter, vilket innebär en minskad hyreskostnad på 1,9 miljoner kronor årligen.
Ett litet klargörande kring de inventarier som fått uppmärksamhet den senaste tiden:
* Bokhyllan har byggts av egen personal och merparten av kostnaden utgör nedlagda arbetstimmar. Här kan vi konstatera att vi inte varit tillräckligt effektiva i projektet när det gäller planering och utförande.
Bokhyllan fyller fler funktioner än bara förvaring till 210 anställda, den ska även vara en ljudavskiljande vägg mot en zon där personal kan arbeta fokuserat enskilt.
* En stor del av de andra möblerna i Framtidens arbetsplats, ca 40 procent, är begagnade eller återanvänds.
Tomas Teglund, ordförande nämnden för support och lokaler, Skellefteå kommun
Jan Sundbom, förvaltningschef support och lokaler, Skellefteå kommun