Fiskarna är fulla av miljögifter

Arkivbild: Ulf Johansson

Arkivbild: Ulf Johansson

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-08-10 04:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur fungerar svenska myndigheter?

Vår mat är livsviktig ändå väljer myndigheterna att formligen förgifta alla generationer i den svenska befolkningen. Och hur tänker jag här?

Fisk från Östersjön och Bottenviken är det förbjudet att exportera till andra EU-länder för att den är giftig. Sverige har lyckats få dispens, vi i Sverige får äta fet fisk från vårt hav. Fisken innehåller miljögifter som är cancerframkallande.

I dispensen finns det ett krav från EU att Svenska myndigheter upplyser om riskerna med fet fisk från våra vatten.

Det är nu det blir intressant, hur agerar de som har ansvar? Man kan ringa myndigheter och de talar om hur man bör göra. Men verkligheten är som följer när det gäller lax.

Recept på recept på hur man lagar den godaste laxen presenteras både i tidningar och i olika matlagningsprogram. Någon varning för var den är fångad och att vår lax innehåller gifter sägs det ingenting om.

Cigaretter/snus har en varningstext med myndigheters goda minne om risken för cancer. Här väljer myndigheterna att bortse ifrån kravet i dispensen när det gäller fet svensk fisk. När har myndigheter ansvar och när kan man avkräva ansvar? Sverige är ett bra land, men det går att göra bättre. Förgiftad vill ingen bli, tänk på kommande generationer.

Lennart Gustavsson

Arkivbild: Ulf Johansson
Arkivbild: Ulf Johansson
Läs mer om